Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι υπό τον φόβο μιας ισχυρής ανόδου της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι υπό τον φόβο μιας ισχυρής ανόδου της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού
Απροσδόκητη ήττα των ακροδεξιών στην Ολλανδία
Προς επιβεβαίωση φαίνεται πως οδεύουν οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι «βλέπουν» σημαντική αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών της Κυριακής, παρά το «στραπάτσο» που υπέστησαν οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως από την εκλογική αυτή αναμέτρηση θα προκύψει το πιο «αντιευρωπαϊκό» Κοινοβούλιο στην ιστορία της ΕΕ.
Μια πρόγευση αυτής της τάσης δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές στη Μ.Βρετανία, οι οποίες αναμφίβολα αποτελούν ένα σαφές δείγμα γραφής για το τι θα επακολουθήσει στις Ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, το ευρωσκεπτικιστικό UKIP του Nigel Farage φέρεται να καταγράφει μεγάλη κέρδη, υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναφορικά με την παρουσία και τη δυναμική του στις τοπικές εκλογές της Μ.Βρετανίας.
Με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψήφων, το UKIP φέρεται να κερδίζει ήδη 89 θέσεις δημοτικών συμβούλων την ώρα που οι Συντηρητικοί χάνουν 110 θέσεις και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μετρούν απώλειες της τάξης των 109 θέσεων (Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι μετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας). Μόνοι διασωθέντες οι Εργατικοί, οι οποίοι κερδίζουν 123 θέσεις δημοτικών συμβούλων.
Αν και το UKIP δεν έχει την πλειοψηφία σε κανέναν από τους δήμους, όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και συνολικά βρίσκεται στην τέταρτη θέση, οι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το UKIP έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα μεγάλα κόμματα και ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα.
Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει το πρωί της Κυριακής και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας και αφού κλείσουν οι κάλπες στην Ιταλία.
Όλες πάντως οι δημοσκοπήσεις φέρουν το UKIP να προηγείται έναντι όλων των υπόλοιπων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου.
Και αν το UKIP και ο Nigel Farage επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά, στην Ολλανδία υπήρξε μια πραγματικά απροσδόκητη ήττα της ακροδεξιάς (σημειώνεται ότι οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές άνοιξαν χθες σε Μ.Βρετανία και Ολλανδία).
Σύμφωνα με τα προγνωστικά που μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2009.
Συγκεκριμένα, φέρεται να λαμβάνει το 12,2% και να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.
Αντίθετα, ενισχύθηκαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Το Κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (D66) λαμβάνει το 15,6% και εξασφαλίζει την πρώτη θέση και ακολουθούν οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες με 15,2%. Την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Mark Rutte με 12,3%.
Στα εντυπωσιακά πάντως ευρήματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ολλανδία είναι η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή, η οποία ανήλθε μόλις στο 37%.
Στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές προσήλθαν χθες οι πολίτες σε Ιρλανδία και Τσεχία και ακολουθούν σήμερα η Λετονία, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Ιταλία. Την Κυριακή θα ψηφίσουν οι πολίτες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η εκλογική επίδοση της Marine Le Pen και του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.
Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το Εθνικό Μέτωπο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου με τα ποσοστά της να ανέρχονται στο 24%, αφήνοντας το κεντροδεξιό Συντηρητικό κόμμα στο 22% και τους Σοσιαλιστές του Προέδρου Francois Hollande στο 17,5%.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε το δημοσίευμα της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Le Monde ότι την Κυριακή, νικητής στη Γαλλία θα είναι είτε η Le Pen είτε η αποχή είτε και οι δύο.
Αντίστοιχη άνοδο στη δυναμική τους αναμένεται να καταγράψουν τα ακροδεξιά κόμματα και στην Αυστρία, και στη Σουηδία και στη Δανία, καθώς και εκεί ενισχύονται οι φωνές κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που εντυπωσιακή είναι η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αλλά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo στην Ιταλία.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το ποσοστό που θα καταγράψει στις Ευρωεκλογές το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει εναντιωθεί στις διασώσεις ευρωπαϊκών κρατών, θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το AfD εμφανίζεται να είναι ελαφρώς ενισχυμένο με τα ποσοστά του να κυμαίνονται στα επίπεδα του 7%.
Βάσει της μέτρησης αυτής οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Angela Merkel διατηρούν το σταθερό τους προβάδισμα καθώς λαμβάνουν το 37,5%.
Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 26,5%, οι Πράσινοι με 10% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 3,5%, ενώ το αριστερό Die Linke εμφανίζεται να λαμβάνει το 7,5% στην πρόθεση ψήφου.
Πάντως και στη Γερμανία, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται καθόλου έως ελάχιστα για τις Ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης