Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Κατακερματισμένο το «μπλοκ» των εθνικιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων

Economist - Κατακερματισμένο το «μπλοκ» των εθνικιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων
Δύσκολη η συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής ομάδας - Άκρως διαφωτιστικό γράφημα της VoteWatchEurope
Το στοιχείο του πολυκερματισμού στους κόλπους των εθνικιστικών, ακροδεξιών κομμάτων, αναδεικνύει το βρετανικό περιοδικό Economist, ελάχιστα 24ωρα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές της 22ης - 25ης Μαΐου.
Αν και οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να καταλάβουν περίπου το 20% με 25% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εντούτοις η συγκρότηση μία κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνιστά ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Σύμφωνα με τον Economist, αυτό εκπορεύται από την μέχρι στιγμής παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων στο Κοινοβούλιο, η οποία κάθε άλλο παρά ενωτική δεν χαρακτηρίζεται.
Τα 7 εθνικιστικά - ακροδεξιά κόμματα που ήδη έχουν ευρωπαϊκή αντιπροσώπευση, κατά τη διάρκεια της πρότερης κοινοβουλευτικής περιόδου (2009 - 2014) απεύφεγαν συστηματικά να ομονοήσουν σε μία σειρά ζητημάτων, όπως μαρτυρούν τα παρακάτω στοιχεία.




Σύμφωνα με έρευνα του VoteWatchEurope, η ταύτιση των προτιμήσεων των 7 κομμάτων στις εκάστοτε ψηφοφορίες του ευρωκοινοβούλιου ανήλθε για το διάστημα 2009 – 2014 μόλις στο 51% , γεγονός που πιστοποιεί τις έντονες παρεκκλίσεις σε μία ευρεία γκάμα ζητημάτων.
Να σημειωθεί πως οι βουλευτές των έτερων κοινοβουλευτικών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές κλπ) κατέγραφαν την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο, μία ταύτιση απόψεων της τάξης του 86% με 94%.
Ως εθνικιστικά - ακροδεξιά κόμματα, το βρετανικό περιοδικό ορίζει τα εξής:
1. Κόμμα για την Ελευθερία (Ολλανδία)
2. Κόμμα Ανεξαρτησίας (Μ. Βρετανία)
3. Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία)
4. Κόμμα της Ελευθερίας (Αυστρία)
5. Λίγκα του Βορρά (Ιταλία)
6. Εθνικό Κόμμα (Σλοβακία)
7. Φλαμανδική Συμμαχία (Βέλγιο)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης