Τελευταία Νέα
Πολιτική

European Voice - Αιχμηρός ο Αλ. Τσίπρας στο ευρω-debate - Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της προεκλογικής αναμέτρησης

European Voice - Αιχμηρός ο Αλ. Τσίπρας στο ευρω-debate - Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της προεκλογικής αναμέτρησης
«Η προεδρική αναμέτρηση απέτυχε να λάμψει» σχολιάζει το Europolitics
Ως πρωταγωνιστή του χθεσινού ευρωπαϊκού debate χαρακτηρίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία μάλιστα, στην ελληνοκεντρική προσέγγιση του υποψήφιου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  
Yπό τον τίτλο «Η Ελλάδα κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας στον κύριο πολιτικό διάλογο για την Προεδρία της Επιτροπής», η European Voice επισημαίνει πως ο Α. Τσίπρας στάθηκε ελάχιστα σε ευρωπαϊκά θέματα στον πολιτικό διάλογο, εστιάζοντας στη δική του εθνική καμπάνια.
Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως ο Α. Τσίπρας δεν εξυπηρέτησε πανευρωπαϊκά συμφέροντα ως υποψήφιος για την Προεδρία και πως το «debate» αποτέλεσε το ιδανικό εφαλτήριο για την προώθηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, το Eurpean Voice σημειώνει πως ο Έλληνας πολιτικός δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στις Βρυξέλλες και όσοι περίμεναν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσίαζε μια νέα προσέγγιση για την Ευρώπη, μάλλον απογοητεύτηκαν από τον χτεσινοβραδινό διάλογο.
Ο υποψήφιος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς εστίασε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και σπάνια έκανε αναφορές σε ευρωπαϊκές πολιτικές, οδηγώντας τη συζήτηση διαρκώς στη λιτότητα, που επιβλήθηκε στη χώρα του, τονίζει εν συνεχεία.
Η επιλογή του A. Τσίπρα να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα αποδίδεται από την European Voice στο το γεγονός ότι οι θέσεις του φάνηκαν περισσότερο κατάλληλες για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα και για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «ο Έλληνας πολιτικός δεν ανέφερε καν το όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που εκπροσωπεί.
Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μέσο συνοψίζοντας, χαρακτηρίζει την παρουσία του Α. Τσίπρα «αιχμηρή».
Υπό τον τίτλο «Η προεδρική αναμέτρηση απέτυχε να λάμψει», το Europolitics εξαίρει την υποψήφια των Πρασίνων, Ska Keller, χρήζοντάς την ως την κορυφαία της χθεσινής βραδιάς.
Όσον αφορά τον Α. Τσίπρα, επισημαίνει πως φάνηκε λιγότερο ριζοσπαστικός από ό, τι ίσως απεικονίζονται συχνά, επιμένοντας ότι οι πολιτικές του προτάσεις δεν έχουν ως στόχο την καταστροφή της ΕΕ, αλλά τη μεταρρύθμισή της. «Ωστόσο, η εμφάνισή του δεν ήταν ιδιαίτερα λαμπερή, τουλάχιστον όχι για όσους δεν μιλούν ελληνικά, καθώς ο ίδιος επέλεξε να μιλήσει αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα» εξηγεί.
Υπό τον τίτλο «Η ποικιλομορφία κερδίζει, καθώς οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Επιτροπής προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους ψηφοφόρους», το Euoractiv υπογραμμίζει πως ο Α. Τσίπρας ηγείται μιας συμμαχίας νεο-μαρξιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και δεσμεύεται για την καταπολέμηση της λιτότητας και των ανισοτήτων.
Τέλος, το EUObserver υπό τον τίτλο «Δεξιά και αριστερά κονταροχτυπιούνται επί της οικονομίας στην τηλεοπτική αναμέτρηση» συμπεραίνει πως το θέμα της Ελλάδας κυριάρχησε κατά την αναμέτρηση των υποψηφίων, ενώ η Ska Keller είναι εκείνη η οποία αναδείχθηκε μέσα από τις αναμετρήσεις των υποψηφίων.

Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Με την αποτίμηση του χθεσινού πρώτου debate, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ασχολείται ο Ευρωπαϊκός Τύπος, αν και το θέμα δεν διαβαθμίζεται ιδιαίτερα «ψηλά» από τα ΜΜΕ.
Στην ανταπόκριση της η Deutsche Welle αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την ανεργία αλλά με διαφορετικούς βαθμούς «θέρμης».
«Οι Γιούνκερ, Σουλτς, Κέλερ και Φερχοφσταντ υποστήριξαν το πρόγραμμα διάσωσης του ευρώ. Μόνο ένας βγήκε κάπως από τον χορό, ο Αλέξης Τσίπρας» μεταδίδει η Deutsche Welle, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζήτησε τέλος της λιτότητας και περισσότερα χρέη, το αντίθετο δηλαδή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής».
Η DW παραθέτοντας την αναφορά του κ.Τσίπρα ότι «η φύση της ΕΕ πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται ένα νέο όραμα, μια εναλλακτική στη λιτότητα», επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άφησε ανοιχτό το τι θα είναι αυτό αλλά ούτε και ρωτήθηκε».
Το BBC από την πλευρά του δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του κ.Τσίπρα.
Αντίθετα μετέδωσε ότι ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων ο Γκι Φερχόφσταντ υπήρξε ο πιο ζωντανός και ο πιο έντονος από τους υποψηφίους ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ (η νεότερη από όλους τους υποψηφίους), η οποία αναφέρεται ότι κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα ενώ υπογραμμίζεται ότι το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς βρισκόταν στη μέση του πάνελ, κάτι που τον έκανε να μοιάζει «πιο προεδρικό».
Ο Γαλλικός Τύπος υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του debate.
Η Liberation αναφέρει ότι εντύπωση προκάλεσε η απουσία οποιουδήποτε σλόγκαν «για έξοδο από το ευρώ» ενώ εκτιμά ότι νικήτρια του debate ήταν Σκα Κέλερ, υποστηρίζοντας πως «και ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια».
Η ισπανική El Pais υπογραμμίζει ότι όσο περνούσε η ώρα το debate γινόταν πιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όταν άρχισαν οι «βολές», με τον Σουλτς να τα βάζει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον Τσίπρα να ρωτά τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να αλλάξουν τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.
Από την πλευρά της η βελγική εφημερίδα Le Soir αφού αναφέρει πως κεντρικό ρόλο στη συζήτηση είχε η οικονομία, υπογραμμίζει την αναφορά του Βέλγου υποψηφίου Γκι Φερχοφσταντ, για την Ελλάδα, ότι για τα βάσανα της «φταίνε οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν κρίνει κανείς από την «κυκλοφορία» των σχολίων στο twitter.
Σύμφωνα με στοιχεία της Vigiglobe, τα οποία υιοθετεί η διοργάνωση του debate, ο υποψήφιος με τις περισσότερες αναφορές ήταν ο Αλ.Τσίπρας (19.481 αναφορές) και ακολούθησαν οι Μ.Σουλτς (17.118), Γκ.Φερχόφστατ (14.606), Ζ.Κ.Γιούνκερ (17.375) και η Σκα Κέλερ (11.071).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης