Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η σκληρή μάχη των 5 υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν - Τσίπρας - Όχι στο bail in, να σταματήσει η παράνοια του χρέους

Η σκληρή μάχη των 5 υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν - Τσίπρας - Όχι στο bail in, να σταματήσει η παράνοια του χρέους
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Ευρώπη - Οικονομία, ανεργία, ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της κρίσιμης ευρωπαϊκής τηλεμαχίας
"Κατάγομαι από την Ελλάδα, τη χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη" ήταν το πρώτο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα - προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση - στο κρίσιμο debate των πέντε υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η Ευρώπη κινείται ήδη σε ρυθμούς Ευρωεκλογών.
Στο debate διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο της Ευρώπης, οι Martin Schulz (Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Jean - Claude Juncker (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι), Ska Keller (Πράσινοι) και Αλέξης Τσίπρας (εκπροσωπεί τα κόμματα της αριστεράς).

Αλ. Τσίπρας
"Η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας.
Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί την τραγωδία της Ευρώπης", δήλωσε ο Aλ. Τσίπρας, κατά την έναρξη του debate, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να βρούμε ξανά τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η παράνοια του χρέους, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διεξαγωγής μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.
Ταυτόχρονα ανέφερε πως "οι ιδέες του φιλελευθερισμού είναι εκείνες που οδήγησαν στην κρίση".
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ευρώπη χρειάζεται ένα new deal για να αντιμετωπίσει τη νεανική ανεργία, αφού, όπως υποστήριξε, η λιτότητα δεν θα λύσει την ανεργία. "Η Ευρώπη στηρίζει τις χρεοκοπημένες τράπεζες και όχι τους άνεργους", τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καταστροφικό το bail-in για τους καταθέτες, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται μία διαδικασία ελάφρυνσης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως τα bail-out φόρτωσαν στον ευρωπαϊκό Νότο δεκάδες δισ. ευρώ.
"Η εμμονή στην λιτότητα θα καταστρέψει την Ευρώπη", επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας για να επισημάνει πως "Η Ευρώπη θα σωθεί, μόνο αλλάζοντας την". "Η λιτότητα καθιστά αποκρουστική την Ευρώπη" , σημείωσε.
"Ο ευρωσκεπτικισμός οφείλεται στους κυβερνώντες της Ευρώπης και την λιτότητα", διεμήνυσε για να αναγνωρίσει στη συνέχεια πως "το φάρμακο έκανε την Ελλάδα χειρότερα".
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε τον πελατειακό χαρακτήρα του ελληνικού κράτους, χάρη, όπως ανέφερε, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους ζητήματος της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία και να μην αναγνωριστεί η ναζιστική κυβέρνηση της χώρας. Ταυτόχρονα δεν δίστασε να δηλώσει πως η Ευρώπη πειραματίζεται με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, χαρακτήρισε νεκροταφείο χιλιάδων ανθρώπων τη Μεσόγειο και ζήτησε να αλλάξει η Συνθήκη του «Δουβλίνο 2» για την μετανάστευση. "Η ΕΕ συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας εστίες μετανάστευσης", τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "Δεν πρέπει να προκρίνουμε την αλλαγή συνόρων στην ΕΕ" και κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει "σεβασμός στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών". "Στη Σκοτία και την Καταλονία θα πρέπει να παραχωρηθεί περαιτέρω ανεξαρτησία", συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια χαρακτήρισε αναχρονισμό την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία, ενώ ερωτηθείς για το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας υποστήριξε ξεκάθαρα πως "αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των Ευρωπαίων να πιστεύουν σε όποιον Θεό θέλουν".
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε δομικό το φαινόμενο της διαφθοράς και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφθορά και τη διαφάνεια, αλλά και ειδική νομοθεσία για τις off-shore εταιρείες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα της ΕΕ είναι το έλλειμμα δημοκρατίας.
Στη διάρκεια του debate ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να στρέψει τα βέλη του προσωπικά στον Juncker, θέτοντας του την εξής ερώτηση: "Κύριε Juncker, τι έγινε στη σύνοδο των Καννών;". "Ρίξατε δύο εκλεγμένες κυβερνήσεις, κύριε Juncker...", πρόσθεσε, ανεβάζοντας τους τόνους.
"Θα διώξουμε την τρόικα από την Ευρώπη", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως "με δημοψηφίσματα θα πρέπει να λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ".
"Θέλω μία Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς...", κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μ. Schulz (Σοσιαλιστές)
"Λιτότητα και επενδύσεις είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για την ανάπτυξη της Ευρώπης" διεμήνυσε ο Μ. Schulz, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.
"Πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων", τόνισε.
Ο Schulz κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να σταματήσει η φοροδιαφυγή και να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή.
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σημείωσε πως οι τράπεζες θα πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών του.
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με τους Σοσιαλιστές τόνισε πως "Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων", για να συμπληρώσει πως "Θέλουμε μία Ευρώπη διαφορετική".
Κληθείς να σχολιάσει τις διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα η ουκρανική κρίση, ο Schulz χαρακτήρισε πραγματικό τον κίνδυνο εμφυλίου στη χώρα.
"Χρειάζεται ένα σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στην Ε.Ε.", δήλωσε στη συνέχεια ο Schulz, κληθείς να τοποθετηθεί επί του μεταναστευτικού.
"Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς χρειάζονται κανόνες και νόμοι", σημείωσε στη συνέχεια για να υποστηρίξει πως η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη δικαιοσύνη.
Η Κομισιόν πρέπει να υπηρετήσει το συμφέρον του πολίτη, πρόσθεσε ο υποψήφιος με τους Σοσιαλιστές.
"Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς χρειάζονται κανόνες και νόμοι", πρόσθεσε ο Schulz.

G. Verhofstadt (Φιλελεύθεροι)
"Οπισθοδρόμηση ή περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. είναι το δίλημμα των ευρωεκλογών", δήλωσε ο G. Verhofstadt για να υπογραμμίσει πως "Χρειαζόμαστε μία πιο ισχυρή Ευρώπη".
Σύμφωνα με τον Verhofstadt, η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία αγορά, σε επίπεδο τραπεζών. Η ενιαία αγορά είναι η απάντηση στην ανεργία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραπεζική ένωση θα βάλει τέλος στην μετακύλιση του τραπεζικού χρέους στα κράτη, ενώ επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο χρέος.
Παράλληλα επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.
Εστιάζοντας στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων αναγνώρισε πως το θέμα στην Ελλάδα δεν ήταν τραπεζικό, προσθέτοντας πως "Υπεύθυνοι για την κρίση στην Ελλάδα ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ". Δεν δίστασε όμως να στρέψει τα βέλη του και στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας πως... και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από δημόσια τράπεζα.
Ο Verhofstadt τάχθηκε κατά της διάλυσης της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας καταστροφή για την Ευρώπη τη διάλυση του ευρώ. "Ο απλός πολίτης είναι ο μοναδικός χαμένος από τη διάλυση της Ευρωζώνης", διεμήνυσε, ενώ εστιάζοντας εκ νέου στο ελληνικό ζήτημα, διερωτήθηκε με νόημα "Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό από μία επιστροφή στην δραχμή;".
Εστιάζοντας στην ουκρανική κρίση, τόνισε πως "Πρέπει να επιλυθεί", αλλά και να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία.
Στη συνέχεια του debate επανέλαβε την ανάγκη να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο Verhofstadt τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των διακρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται μία κοινή μεταναστευτική πολιτική, με οικονομικά κριτήρια.
"Η ΕΕ να μην αναμειχθεί στις τάσεις ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας και της Σκοτίας", δήλωσε.
Ο Verhofstadt έστρεψε τα βέλη του στη λειτουργία της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς της... υπάλληλο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Όπως πρόσθεσε, το πρόβλημα της Κομισιόν είναι η έλλειψη ηγεσίας και ανεξαρτησίας.
Σε άλλο σημείο του debate κατέστησε σαφές πως πρέπει να καταπολεμηθούν η διαφθορά και τα λόμπυ.
"Να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή", διεμήνυσε ο Verhofstadt. "Χρειάζεται μία ηγετική μορφή με όραμα στην Ευρώπη", κατέληξε.

J. C. Juncker (ΕΛΚ)
"Θέλω μία Ευρώπη πιο αλληλέγγυα. Θέλω να σταματήσει ο διαχωρισμός Βορρά και Νότου", επεσήμανε από την πλευρά του ο J. C. Juncker.
"Πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή", ανέφερε στη συνέχεια, ενώ τόνισε πως πρέπει να απαλειφθεί το συσσωρευμένο έλλειμμα και χρέος.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα ο Juncker τόνισε πως "Κάναμε ότι μπορούσαμε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη", ενώ δεν δίστασε να δηλώσει πως (ως πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου) εργαζόταν νυχθημερόν για να μην αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Σε άλλο σημείο της κρίσιμης τηλεμαχίς ο Juncker απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί η αλόγιστη δαπάνη στην Ευρώπη.
"Σώσαμε τις τράπεζες για να προστατέψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", δήλωσε, υπεραμυνόμενος των αποφάσεων που ελήφθησαν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
"Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη", ήταν η τοποθέτηση του Juncker σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση. Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά να ακουστεί ένα ηχηρό «όχι» σε βάρος των σχεδίων του Ρώσου προέδρου V. Putin.
"Η Ευρώπη πρέπει να λύσει τα προβλήματα εκεί που δημιουργούνται", τόνισε για να σημειώσει πως "Με τη νομοθεσία θα επιλυθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης". Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ του σεβασμού των εθνικών συνταγμάτων.
"Η ΕΕ αποδυναμώνεται λόγω της μείωσης του νεανικού πληθυσμού", δεν δίστασε να σημειώσει στη συνέχεια.
"Θέλω μία Ευρώπη που δεν θα καλλιεργεί τους διχασμούς", ήταν το μήνυμα του Juncker.

S. Keller (Πράσινοι)
"Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και όχι οι τράπεζες", ήταν το αρχικό μήνυμα της S. Keller. Σύμφωνα με την ίδια, μέσω της αειφόρας και πράσινης ανάπτυξης θα προέλθει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Keller χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Η Keller χαρακτήρισε αποτυχημένη την πολιτική της λιτότητας και επανέλαβε την αναγκαιότητα της προώθησης της πράσινης οικονομίας.
"Η λιτότητα μας ρίχνει πιο βαθιά στην κρίση", δήλωσε.
"Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των αποταμιευτικών και επενδυτικών τραπεζών", πρότεινε στη συνέχεια η Keller. Παράλληλα δήλωσε πως το χρέος των τραπεζών είναι το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό ζήτησε να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία.
"Να εργαστούμε όλοι μαζί για μία περισσότερη Ευρώπη", συμπλήρωσε.
Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Keller εξέφρασε την ανάγκη να σταματήσει η εξαγωγή όπλων προς τη Ρωσία, προάγοντας ταυτόχρονα τη δύναμη του διαλόγου.
"Χρειάζεται διάλογος για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης", διεμήνυσε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα "σωστές" τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, συμπλήρωσε η υποψήφια των Πρασίνων.
"Αποδέχομαι το δικαίωμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας και της Σκοτίας", ήταν η θέση της Keller, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διαφυλαχτεί η προσωπική ελευθερία των ατόμων.
Ταυτόχρονα η ίδια χαρακτήρισε κομμάτι του προβλήματος τα ευρωπαϊκά λόμπυ.
"Θέλω μία Ευρώπη με δουλειές και κοινωνική προστασία...", κατέληξε η Keller.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης