Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Η κρίση στην Ουκρανία και οι ευρωεκλογές - Το ψυχροπολεμικό κλίμα θα μπορούσε να «ξεπαγώσει» το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για την Ε.Ε.

Reuters - Η κρίση στην Ουκρανία και οι ευρωεκλογές - Το ψυχροπολεμικό κλίμα θα μπορούσε να «ξεπαγώσει» το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για την Ε.Ε.
Η εξωτερική πολιτική έχει σημαίνων ρόλο σε αυτές τις εκλογές, γεγονός που ευνοεί τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες
Μπορεί δημοσίως οι κύριοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικρίνουν και να καταγγέλλουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στάση του στο θέμα της Ουκρανίας, όμως μπορούν να τον ευχαριστούν ενδόμυχα για ένα πράγμα: ο φόβος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου με αφορμή την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πάψουν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι να παραπονιούνται και να αρχίσουν να αγαπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ευρωσκεπτικιστές, επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο στο Reuters, οι οποίοι τονίζουν τη δυσαρέσκεια ενάντια στη λιτότητα, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τις δυσκολίες του ευρώ, εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα, όμως ο θόρυβος από τα τανκ και τους πυραύλους στην Κόκκινη Πλατεία την Παρασκευή και ενώ τα στρατεύματα αναπτύσσονται στα σύνορα, μπορεί να κάνει τους ψηφοφόρους να εστιάσουν στον ρόλο της Ε.Ε. όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων και τη διατήρηση της ειρήνης τουλάχιστον για έξι δεκαετίες.
Η κρίση λόγω Ουκρανίας, που έχει ένα ψυχροπολεμικό... άρωμα, έχει προσφέρει ουκ ολίγες ευκαιρίες σε όσους επικρίνουν τις Βρυξέλλες, να την κατηγορήσουν για μια ακόμη φορά για έλλειψη στρατιωτικής και διπλωματικής συνοχής.
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κόμματα αναμένουν ότι η υπενθύμιση των κινδύνων ενός πολέμου μπορούν να τους δώσουν ώθηση σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι θα δούμε έντονη πολεμική κατά της διάσπασης της Ε.Ε.», σημειώνει στο Reuters ο Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, κύριος υποψήφιος για το συντηρητικό κόμμα CDU της Άνγκελα Μέρκελ.
«Πολλοί φαίνεται να επηρεάζονται από την ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία», προσθέτει.
Τα παραδοσιακά κόμματα που έχουν προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ελπίζουν ότι η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο παραδοσιακή επιλογή, παρά μια ριζική αλλαγή.
Ωστόσο, μια σειρά κομμάτων που αντιτίθενται στις Βρυξέλλες, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, ή το Βρετανικό Κόμμα της Ελευθερίας εκμετελλεύονται την κρίση στην ανατολική Ευρώπη, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων TNS Emnid, Όλιβερ Κριέγκ, δεν είναι σαφές ποια κόμματα θα μπορούσαν να ευνοηθούν από αυτή τη σύγκρουση, ωστόσο σημείωσε ότι υποψιάζεται ότι θα αποδυνάμωνε τη στήριξη για κόμματα που εναντιώνονται στο ευρώ, όπως το γερμανικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Και αυτό γιατί η Ε.Ε., σημειώνει, εκλαμβάνεται ως παράγοντας σταθερότητας, ενώ τα διλήμματα περί εγκατάλειψης του ευρώ ή για αυστηροποίηση των ελέγχων σε θέματα μετανάστευσης, έχουν «εξατμιστεί» από τη σκέψη των ψηφοφόρων.
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Χ.Ι. Τορεμπλάνκα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις, η εξωτερική πολιτική παίζει σημαντικότερο ρόλο σε αυτές τις ευρωεκλογές έναντι εκείνων του 2009, λόγω της Ουκρανίας, κάτι που ευνοεί τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες και κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης