Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Πενιχρά τα οφέλη της Βραζιλίας από το Μουντιάλ μόλις 0,1% με 0,2% του ΑΕΠ

Capital Economics - Πενιχρά τα οφέλη της Βραζιλίας από το Μουντιάλ μόλις 0,1% με 0,2% του ΑΕΠ
Τα τουριστικά έσοδα αναμένονται μόλις στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ
Την ώρα που η Βραζιλία σπεύδει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στις 12 Ιουνίου, πολλοί Βραζιλιάνοι μπορεί να περιμένουν το κορυφαίο αυτό γεγονός ότι το σημείο καμπής για την ενίσχυση της εξασθενημένης οικονομίας της χώρας.
Όμως οι αναλυτές έχουν διαφορετική άποψη.
Η Capital Economics προειδοποιεί ήδη ότι το Μουντιάλ θα κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει την οικονομία της Βραζιλίας και αυτό διότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα κρίσιμα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία συνδέονται με την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.
"Κάθε ώθηση στην οικονομία της Βραζιλίας θα είναι μικρή και βραχύβια, ενώ τα διαρθρωτικά προβλήματα θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, όπως έχει γίνει και κατά το παρελθόν", αναφέρει ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics.
"Επιπλέον , οποιαδήποτε ώθηση στην ανάπτυξη, από τις επενδύσεις που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν ήδη συμβεί - δεν πρόκειται να βελτιώσουν την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί", πρόσθεσε ο αναλυτής της Capital Economics.
Ένα από τα πιθανά οφέλη της Βραζιλίας είναι τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, με περίπου 600.000 άτομα να αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εάν η τουριστική δαπάνη διαμορφωθεί στα 500 δολάρια ημερησίως, τα συνολικά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. δολάρια.
"Μπορεί το ποσό να ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά είναι μικρή συνεισφορά στο πλαίσιο μιας οικονομίας αξίας 2 τρισ. δολαρίων", πρόσθεσε ο Shearing.
Έτσι οι τουριστικές δαπάνες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με μόλις 0,1-0,2% του ΑΕΠ.
Έτσι, ενώ το ΑΕΠ της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 7,5% το 2010, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και ανέρχεται σε μόλις 2,3% το προηγούμενο έτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει αύξηση μόλις 1,8% για το 2014.

Οι "χρυσές μετοχές" του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ενώ τα οικονομικά οφέλη του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί να μην είναι τόσα όσα αναμενόταν, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που θα μπορούσε κανείς να επενδύσει κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Ο Kingsley Jones, ιδρυτής και CIO της συμβουλευτική εταιρείας επενδύσεων Jevons Global, επισήμανε στους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου:
- Adidas
- AmBev
- Budweiser

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης