Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe - Oι Ευρωσκεπτικιστές θα λάβουν 31% ή 218 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο

Open Europe - Oι Ευρωσκεπτικιστές θα λάβουν 31% ή 218 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αγνοήσουν ένα τέτοιο ποσοστό; Ή θα αναρωτηθούν τι έχει συμβεί;
Συντριπτικά ποσοστά, ίσως και άνω του 30%, προβλέπει πως θα καταγράψουν τα αντι-ευρωπαϊκά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές το Open Europe.
Παρουσιάζοντας τα εκλογικά του σενάρια, μετά από πλήρη αξιολόγηση των πολιτικών εξελίξεων που έχουν μέχρι σήμερα σημειωθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους, το γνωστό think tank (δεξαμενή σκέψης) προβλέπει: Οι Ευρωσκεπτικιστές δεν αποκλείεται να λάβουν ένα ποσοστό 31%, καταλαμβάνοντας 218 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σύνολο 751 εδρών.
Εάν το σύνολο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη συνεργαστούν, δεν αποκλείεται να λάβουν το ένα τρίτο των ψήφων της κρίσιμης ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης.
Εάν αυτό συμβεί, τότε ποια θα είναι η επίσημη αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών; Θα αγνοήσουν την ισχυρή άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος; Θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο που έχουν μάθει να βαδίζουν, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα περίεργο; Ή θα αναρωτηθούν τι έχει συμβεί και τόσος μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχει απαρνηθεί το ευρωπαϊκό project;
Σε αυτά τα ερωτήματα - και ακόμη περισσότερα - επιχειρεί να απαντήσει το Open Europe, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη αρχίζει να κινείται σε ρυθμούς κάλπης!
Σύμφωνα με το think tank, ένα από τα πλέον έκδηλα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι το εξής: Απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη βρέθηκε... γόνιμο έδαφος για την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος. Η κρίση είναι εκείνη που άνοιξε την πόρτα στους Ευρωσκεπτικιστές.
Η αυστηρή λιτότητα που επεβλήθη στις αδύναμες χώρες του Νότου έσπειρε τη δυσαρέσκεια. Η εσωτερική υποτίμηση - το φάρμακο για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση - οδήγησε σε έκρηξη οργής και αγανάκτησης απέναντι στο ευρωπαϊκό project.
Πως αντιδρά στο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel; Οι τελευταίες της ομιλίες συνοδεύονται από αισιοδοξία και πίστη στην επόμενη μέρα του ευρώ. "Η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλά στους Γερμανούς ψηφοφόρους, υποστηρίζοντας πως τα χειρότερα έχουν περάσει και δηλώνοντας ξεκάθαρα πως η εμπιστοσύνη στο ευρώ επιστρέφει... Τους εξηγεί πως ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη χρειάστηκαν την αλληλεγγύη της Γερμανίας και η Γερμανία τους την έδειξε... Τα κράτη αυτά δεσμεύθηκαν πως θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν στη σωστή τροχιά τις οικονομίες τους. Κατά τη Merkel, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", περιγράφει το Open Europe.
"H πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων θα στηρίξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η Ευρώπη θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, με απώτερο στόχο τη βαθύτερη ενοποίηση. Αλλά η ισχυρή, συνάμα, αντιευρωπαϊκή ψήφος θα αυξήσει τα εμπόδια στο μονοπάτι της ενοποίησης...", καταλήγει με νόημα το γνωστό think tank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης