Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley - Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν ακολουθούν την πολιτική του υπόλοιπου κόσμου;

Morgan Stanley - Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν ακολουθούν την πολιτική του υπόλοιπου κόσμου;
Ανησυχητική η αύξηση του παρεμβατισμού
Σε διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να βρίσκεται η πλειονότητα των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley.
Σύμφωνα με την ανάλυση υπό τον τίτλο "Great Monetay Policy Divide" (Ο μεγάλος διχασμός της νομισματικής πολιτικής) η Morgan Stanley εντοπίζει μόλις τις κεντρικές τράπεζες της Ουκρανίας και της Ρωσίας να ακολουθούν σφικτή νομισματική πολιτική, ενώ ελαφρώς σφικτή ακολουθούν εκείνες της Τουρκίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Νιγηρίας, της Γκάνας και του Χονγκ Κονγκ.
Ουδέτερη είναι η πολιτική της Ινδίας, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες των περισσότερων υπόλοιπων χωρών ακολουθούν από ελαφρώς έως πλήρως χαλαρή νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι Κεντρικές Τράπεζες παρεμβαίνουν στην οικονομία με στόχο να περιορίσουν τη διάχυση της κρίσης και τις επιπτώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την αρμοδιότητα να υποστηρίξουν την οικονομία.
Έτσι παρατηρείται η μετάβαση σε ένα σύστημα όπου η δημιουργία χρήματος ξεχωρίζει από τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, αν και αυτή η επιλογή είναι περίπλοκη.
Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι θα φέρει τεράστια πλεονεκτήματα.
Θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά χρήματος χωρίς να ενθαρρύνει τον κόσμο να δανείζεται και θα τερμάτιζε το πρόβλημα των πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν τραπεζών.
Επίσης θα μετέφερε το «αξιόχρεο» -το πλεονέκτημα της δημιουργίας χρήματος- στην κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης