Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Tην Κυριακή η έξοδος της Πορτογαλίας από το μνημόνιο - Ενισχύεται το banking, σταθεροποιούνται τα NPLs - Μέγιστο πρόβλημα το υψηλό χρέος

Tην Κυριακή η έξοδος της Πορτογαλίας από το μνημόνιο - Ενισχύεται το banking, σταθεροποιούνται τα NPLs - Μέγιστο πρόβλημα το υψηλό χρέος
Στο -4% το έλλειμμα το 2014
Στην τελευταία δοκιμασία πριν την έξοδο από το πακέτο διάσωσης αντεπεξήλθε με επιτυχία η Πορτογαλία, καθώς ο 12ος και τελευταίος γύρος αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε επιτυχώς σήμερα, Παρασκευή.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, με τις εξαγωγές να ποδηγετούν την ανάπτυξη και την κατανάλωση να πραγματοποιεί τα πρώτα, δειλά βήματα ενίσχυσης.
Παράλληλα, η ανεργία σε βάθος 2ετίας αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω.
Επίσης, η τρόικα θέτει το στόχο για έλλειμμα στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015.
Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, η τριμερής επιτροπή διαπιστώνει μία περαιτέρω σταθεροποίηση του κλάδου, προειδοποιώντας ωστόσο, πως οι αντιξοότητες στη χρηματοδότηση παραμένουν αμετάβλητες.
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών όπως υπογραμμίζει η σχετική έκθεση, έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση. Παράλληλα, οι συνθήκες ρευστότητας εξακολουθούν να βελτιώνονται, ενώ όσον αφορά τα NPLs, καταγράφονται τάσεις σταθεροποίησης.
Παρά την αναδιάρθρωση της πορτογαλικής οικονομίας, η ιβηρική χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις. Τα επίμονα προβλήματα συρρικνώνουν την ευελιξία της Πορτογαλίας ενόψει της έλευσης ενός πιθανού οικονομικού σοκ.
Για την περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας, καθίσταται αναγκαία η ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας και η εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης.
Τα υψηλά επίπεδα χρέος, καταλήγει χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το υψηλό χρηματοδοτικό κόστος και το χαμηλό πληθωρισμό, υπονομεύουν τη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των ελλοχευόντων κινδύνων.

Την Κυριακή η έξοδος από το μνημόνιο
Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα, η έξοδος της Πορτογαλίας από το πακέτο διάσωσης της τρόικα, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Paulo Portas, η Πορτογαλία ανταπεξερχόμενη στην 12η και τελευταία, αξιολόγηση της τρόικα, επισήμανε πως την προσεχή Κυριακή θα ανακοινωθεί η απόφαση για την έξοδο από το μνημόνιο.
Μάλιστα, μέχρι την Κυριακή θα έχει αποσαφηνιστεί και το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η Λισαβόνα δεν θα ζητήσει προληπτική βοήθεια.
Να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,6% με το χρέος παρ’ όλα αυτά, να διατηρείται στο 127% του ΑΕΠ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης