Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel - Oι Ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές - Προσοχή... στις παγίδες της κάλπης

Bruegel - Oι Ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές - Προσοχή... στις παγίδες της κάλπης
Τι ζητούν πλέον οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι; Τι είναι διατεθειμένα να προσφέρουν τα κόμματα;
Φως στις παγίδες που κρύβει η ευρωπαϊκή πολιτική επιχειρεί να ρίξει το Bruegel, το γνωστό think tank (δεξαμενή σκέψης) των Βρυξελλών, καθώς η Ευρώπη έχει μπει στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Bruegel, σήμερα τα επίπεδα ανεργίας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι τριπλάσια έναντι του ισχυρού Βορρά. Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό προς το ΑΕΠ, στον Νότο είναι περί το 50% υψηλότερο έναντι του Βορρά. Τα κόστη δανεισμού για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας είναι 250 μονάδες βάσης υψηλότερα έναντι των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού πυρήνα.
Το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο καλά κρατεί. Το σίγουρο είναι ότι το χάσμα αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις που θα σημειωθούν προσεχώς στην Ευρώπη, με αιχμή τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως σημειώνει, στη συνέχεια, το Bruegel, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια πραγματική πολιτική ένωση, τότε τα προβλήματα για την Ευρώπη θα ήταν λιγότερα. Ακόμη και το χάσμα ανάμεσα στις οικονομίες του Βορρά και του Νότου θα έμοιαζε μικρότερο.
Τι ζητούν πλέον οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι; Τι είναι διατεθειμένα να προσφέρουν τα κόμματα;
Όπως σχολιάζει η γνωστή δεξαμενή σκέψης, τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα, υπέρμαχοι του συντηρητισμού συνήθως, έχουν αποφύγει τον τελευταίο καιρό κάθε πρόταση που μπορεί να αποβεί διχαστική. Οι προεκλογικές τους εκστρατείες δεν έχουν το αίσθημα του κατεπείγοντος, παρά το γεγονός πως το επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως η κατάσταση αυτή επωφελεί αυτόματα τα κόμματα που παρουσιάζουν πιο ριζοσπαστικές προτάσεις και πιο δραστικές λύσεις. Τα κόμματα αυτά στοιχηματίζουν στο γενικευμένο αίσθημα θυμού της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την τρέχουσα, δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ωστόσο τα ριζοσπαστικά κόμματα της Ευρώπης δεν εμφανίζουν κανένα ίχνος ενότητας και συνεργασίας. Τα κόμματα αυτά στον ισχυρό Βορρά μάχονται κατά της οικονομικής στήριξης που λαμβάνει ο Νότος. Τα κόμματα στον Νότο μάχονται κατά της λιτότητας που επιβάλλει ο Βορράς στον Νότο.
"Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην εκλογική αναμέτρηση για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", προειδοποιεί το Bruegel.
Όπως προσθέτει, άλλη βαρύτητα έχουν οι εθνικές εκλογές και άλλη βαρύτητα οι Ευρωεκλογές. Οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις δεν πρέπει να συγχέονται.
"Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κοινωνική ανισότητα μένουν έξω από τις πόρτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...", καταλήγει το διάσημο think tank των Βρυξελλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης