Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group – Αποκύημα της οικονομικής κρίσης η απήχηση των Ευρωσκεπτικιστών

Eurasia Group – Αποκύημα της οικονομικής κρίσης η απήχηση των Ευρωσκεπτικιστών
Ο αντίκτυπος στις εθνικές πολιτικές
Στις 22-25 Μαΐου πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι από 28 διαφορετικές χώρες θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ώστε να αναδείξουν 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ όμως για ακόμη μία φορά θα πρέπει να σπάσει τη νοοτροπία των Ευρωπαίων ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι αυτή η ψηφοφορία εξακολουθεί να θεωρείται μια «δεύτερης κλάσης» διαδικασία.
Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα ιστορικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.
Από το 1979 έως το 2009, η προσέλευση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί, φθάνοντας μόλις στο 43% το 2009, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στις εκλογές του 2014.
Σύμφωνα με τους καθηγητές πολιτικής επιστήμης όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις ζωές των απλών Ευρωπαίων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, μαζί με τους ηγέτες των 28 μελών, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, από τη γεωργία, το περιβάλλον, τη δικαιοσύνη και την ενέργεια έως και τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και την οικονομική διακυβέρνηση.
Επίσης, το ευρωκοινοβούλιο έχει λόγο για τον καθορισμό των δαπανών και τις φορολογικές πολιτικές, έχει επίσης λόγο σε εμπορικές συμφωνίες και πώς τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα πωλούνται και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρωκοινοβούλιο έδωσε την εξουσία στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την Επιτροπή, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα ελλείμματα και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, και δίνοντας της την δυνατότητα να τιμωρήσει τα κράτη μέλη που αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους, με πρόστιμα έως και 0,5% του ΑΕΠ τους.
Τα μέτρα που αποσκοπούν να αποτρέψουν μια άλλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη  πρέπει επίσης να περάσουν από τη Βουλή.

Άνοδος των μικρών κομμάτων - Αριστερά και Δεξιά
Το σκηνικό της οικονομικής κρίσης επωφέλησε ιδιαίτερα τα λαϊκιστικά κόμματα, αναφέρει το Eurasia Group.
Ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς ήταν ευρέως αναμενόμενη, άλλα μικρά κόμματα - και από την αριστερά - έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να κερδίσουν μεγάλα ποσοστά σε αυτές τις εκλογές, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ισορροπία δυνάμεων στο κοινοβούλιο.
Το αναλογικό σύστημα αυξάνει ήδη τις πιθανότητες για τα μικρά κόμματα.
Επιπλέον, με την κρίση να εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, υπάρχει ένα "επιπλέον κίνητρο για την τιμωρία των κυβερνώντων κομμάτων", αναφέρει το Eurasia.

Ο αντίκτυπος στις εθνικές πολιτικές
Η αυξανόμενη δύναμη των μικρότερων κομμάτων όχι μόνο θα επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και την εσωτερική πολιτική των κρατών μελών.
Μάλιστα, τον Μάρτιο πήραμε μια πρώτη γεύση στη Γαλλία, όπου το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα ήταν σοβαρά εξασθενημένο, προκαλώντας ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
Παρόμοιες εξελίξεις ίσως να δούμε σε ολόκληρη την ΕΕ, με τις κυβερνήσεις να αναγκαστούν σε αλλαγή πολιτικής μετά τις εκλογές.
Στις Κάτω Χώρες, το ριζοσπαστικό δεξιό Κόμμα για την Ελευθερία, πιστώνεται με 18,1% των προθέσεων ψήφου, ενώ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο κυβερνόν συνασπισμό και να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.
Κυβερνήσεις συνασπισμού στην Ελλάδα και την Ιταλία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ενώ και στη Μεγάλη Βρετανία, ένα καλό ποσοστό του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP, θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς τον πρωθυπουργό, D. Cameron, να σκληρύνει τη στάση του σε θέματα μετανάστευσης και ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης