Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική επίσκεψη του γάλλου ΥΠΕΞ στην Κούβα - Η πρώτη γάλλου αξιωματούχου έπειτα από 30 χρόνια

Ιστορική επίσκεψη του γάλλου ΥΠΕΞ στην Κούβα - Η πρώτη γάλλου αξιωματούχου έπειτα από 30 χρόνια
Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Λ. Φαμπιούς και του Ραούλ Κάστρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οικονομικο-πολιτικά θέματα
Μια ιστορική συνάντηση έλαβε χώρα το Σάββάτο στην Κούβα, καθώς έπειτα από 30 χρόνια γάλλος αξιωματούχος βρέθηκε στο νησί για συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επισκέφθηκε την Κούβα όπου είχε συνομιλίες με τον κουβανό πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, γεγονός που καταδεικνύει τα πρώτα βήματα μιας προσέγγισης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κομουνιστικής κυβέρνησης του νησιού.
Ο Λοράν Φαμπιούς, ο πρώτος γάλλος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κούβα ύστερα από περισσότερα από 30 χρόνια, επισήμανε ότι συνομίλησε για πάνω από μία ώρα με τον κουβανό πρόεδρο, προκειμένου να δώσει ώθηση στις σχέσεις σε επίπεδο πολιτισμικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό και πολιτικό.
«Έχουμε διαφορετική προσέγγιση σε διάφορα θέματα, τα οποία όμως δεν μας εμποδίζουν να ανταλλάξουμε απόψεις και να υπάρξει μια προσέγγιση», σημείωσε λίγο πριν αναχωρήσει από την Αβάνα ο γάλλος υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενεργοποιήσει τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Κούβα επιμένει πολύ στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα προφανώς είναι πολύ σημαντικά, όμως στη Γαλλία πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τα πολιτικά δικαιώματα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο κ. Φαμπιούς συναντήθηκε και με τον κουβανό ομόλογό του, Μπρούνο Ροντρίγκες.
Η Γαλλία επιθυμεί να αναζητήσει ευκαιρίες επενδύσεων στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, οικονομίας, εκπαίδευσης, αλλά και των γεωργικών προϊόντων, σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. επιθυμεί μια προσέγγιση με την Κούβα, μετά τη συμφωνία τον Φεβρουάριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη λατινοαμερικανική χώρα, για ανάπτυξη του εμπορίου, των επενδύσεων, αλλά και για αναθέρμανση του διαλόγου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόκειται για την πιο σημαντική διπλωματική αλλαγή από το 2008, όταν η Ε.Ε. ήρε τις διπλωματικές κυρώσεις κατά της Κούβας.
Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Απριλίου στην Αβάνα, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης