Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νοmura - Σε δεινή θέση η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Πτώση 10% των τιμών σε ορίζοντα 2ετίας

tags :
Νοmura - Σε δεινή θέση η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Πτώση 10% των τιμών σε ορίζοντα 2ετίας
Όσο γρήγορα κι αν ανακάμψει η ελληνική οικονομία, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπει φρένο στη μείωση των τιμών ακινήτων...
Σε δεινή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, όπως προειδοποιεί η Nomura, παρακολουθώντας στενά την ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας.
"Οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας θα διατηρηθούν", σχολιάζουν οι αναλυτές της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα 13σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Residential markets in euro area periphery", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, παρά τη σταδιακή ισχυροποίηση που καταγράφει η ελληνική οικονομία.
Όσο γρήγορα κι αν ανακάμψει η ελληνική οικονομία, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπει φρένο στη μείωση των τιμών ακινήτων άμεσα.
Όπως διαμηνύει ταυτόχρονα η Nomura, επικαλούμενη όλα τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην Ελλάδα, η υποχώρηση των τιμών ακινήτων θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες, πιθανότατα όμως με ηπιότερους ρυθμούς.
"Οι συνθήκες αδύναμου δανεισμού θα συνεχίσουν να αποτελούν βαρίδι για τις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα", σημειώνουν επίσης οι αναλυτές της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας.
Πιο συγκεκριμένα, η Nomura προβλέπει επιπλέον πτώση - της τάξης του 10% - για τις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα, σε ορίζοντα δύο ετών.

Τα στοιχεία που μαρτυρούν τις πληγές της ελληνικής αγορά ακινήτων
Επικαλούμενη τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ιαπωνική τράπεζα εκφράζει έντονες ανησυχίες, αφού οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σωρευτικά, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα:
- Κατά 34% στις αστικές περιοχές (πλην Αθήνας)
- Κατά 36% στην Αθήνα

Ωστόσο, όπως σπεύδει να διαμηνύσει η Nomura, τα στοιχεία από τις ελληνικές εταιρείες του real estate κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών ακινήτων, μια πτώση που φτάνει ακόμη και το 50%.
Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια η ιαπωνική τράπεζα, η αδυναμία στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι ορατή από ένα ακόμη φαινόμενο: Τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η πώληση ενός ακινήτου.
Να σημειωθεί εδώ πως στις αρχές του 2009 χρειάζονταν σχεδόν πέντε μήνες για την ολοκλήρωση μιας πώλησης ακινήτου, ενώ το 2013 χρειαζόταν ένας ολόκληρος χρόνος...
"Ο περιορισμός της ζήτησης για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα έχει ξεκάθαρη εξήγηση: Αυτή δεν είναι άλλη από τη βαθιά ύφεση που έχει πλήξει την ελληνική οικονομία και την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη", σημειώνουν οι αναλυτές της Nomura.
"To αβέβαιο οικονομικό outlook στην Ελλάδα και η αδύναμη αγορά εργασίας αποτελούν αρνητικές εξελίξεις για την ελληνική αγορά ακινήτων", προσθέτει η ιαπωνική τράπεζα.
Τέλος, τοποθετεί στο +0,1% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, 2014 και στο +1,5% για το επόμενο έτος, 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης