Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF - Έξι σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία - Το στοίχημα της Ευρωζώνης

IIF - Έξι σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία - Το στοίχημα της Ευρωζώνης
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ισχυροποιηθεί κατά τους προσεχείς μήνες
Toυς έξι μεγαλύτερους κινδύνους που ενδεχομένως να απειλήσουν σοβαρά το outlook της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σε νέα έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Global Economic Monitor", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Οι αναλυτές του ΙΙF δεν περιορίζονται στην καταγραφή των κινδύνων αυτών, αλλά αντίθετα προχωρούν ένα ακόμη βήμα παραπέρα, δίδοντας και τις πιθανότητες εμφάνισης ή υλοποίησής τους.

Αναλυτικά:

Κίνδυνος 1ος - ΗΠΑ, απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας από τη Fed
Μόλις η κεντρική αμερικανική τράπεζα ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, θα ακολουθήσει ισχυρή διόρθωση στις αγορές, ως απάντηση στην αλλαγή στρατηγικής της Fed.
Πιθανότητες: 40%

Κίνδυνος 2ος - Αναδυόμενες αγορές, αύξηση του κινδύνου μετάδοσης
Τυχόν επιδείνωση των προβλημάτων σε συγκεκριμένες χώρες από το γκρουπ των αναδυόμενων αγορών, σε μια περίοδο υψηλού διεθνούς ρίσκου, θα αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο σύνολο των αναδυόμενων αγορών. Θα υπάρξει αύξηση των πιέσεων στις τιμές των assets και ενδείξεις απόσυρσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Πιθανότητες: 35%

Κίνδυνος 3ος - Κίνα, επιβράδυνση της οικονομίας
Οι προσπάθειες περιορισμού της χορήγησης υπερβολικών πιστώσεων θα οδηγήσει σε σημαντικές αναταραχές στις αγορές, υποσκάπτοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πιθανότητες: 30%

Κίνδυνος 4ος - Ευρωζώνη, στασιμότητα της οικονομίας
Κίνδυνος επιβράδυνσης της προόδου στην κατεύθυνση σύστασης της τραπεζικής ένωσης, αλλά και κίνδυνος να σταματήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Θα επακολουθήσει περαιτέρω κλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων και νέες αναταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Πιθανότητες: 25%

Κίνδυνος 5ος - Ουκρανία, κλιμάκωση της κρίσης
Κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης θα σημάνει επέκτασή της και πέραν της περιοχής της Κριμαίας και θα πυροδοτήσει τεράστια κοινωνικά αναταραχή.
Πιθανότητες: 10%

Κίνδυνος 6ος - Ιαπωνία, επιβράδυνση της οικονομίας
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να προχωρήσει στην εφαρμογή καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πιθανότητες: 35%

Το outlook για την παγκόσμια οικονομία
Σύμφωνα με τους αναλυτές του IIF, η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που εμφανίζονται διαρκώς.
Τα εμπόδια αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο ήπια ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 2014. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να ισχυροποιηθεί στη συνέχεια του έτους.
Σταδιακά η ανάκαμψη θα αποκτήσει περισσότερο momentum στον ανεπτυγμένο κόσμο, λαμβάνοντας ώθηση από την εξυπηρετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και από τη σταδιακή υποχώρηση των εμποδίων που εμφανίζονται στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη έχει πράγματι αποδυναμωθεί, στη σκιά των αδύναμων οικονομικών μεγεθών που παρουσιάζουν Κίνα και Ρωσία.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Το ΙΙF τοποθετεί στο +1,4% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014, με οδηγό την ολοένα και πιο ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, αλλά και τη σταδιακή βελτίωση του γενικότερου κλίματος απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο σπεύδει να προειδοποιήσει πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική και μετριοπαθής στο προσεχές μέλλον, λόγω:
- της συνεχιζόμενης επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας
- της υψηλής ανεργίας
- των αδύναμων πιστωτικών συνθηκών κυρίως στις χώρες της περιφέρειας
Εστιάζοντας στην απειλή του αποπληθωρισμού, το IIF παραδέχεται πως η κλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων συνιστά μια σημαντική πηγή ανησυχίας, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους.
Αποτιμώντας ένα προς ένα τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη, το Iνστιτούτο χαιρετίζει την ισχυροποίηση του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και την τόνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Στα θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία περιλαμβάνει επίσης την άνοδο των λιανικών πωλήσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το IIF, πίσω από όλες αυτές τις θετικές ενδείξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει σχετικά ήπια, υπό το βάρος του αδύναμου τραπεζικού δανεισμού και των απαράδεκτα υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Ειδική ανησυχία εκφράζει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στις χώρες του αδύναμου Νότου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης