Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ζημιές ύψους 48,6 εκ. ευρώ για την Lamda Development το 2013 – Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκ. ευρώ

Ζημιές ύψους 48,6 εκ. ευρώ για την Lamda Development το 2013 – Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκ. ευρώ
Στόχος της αμκ η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης στο "Ελληνικό"
Συρρίκνωση ζημιών στα 48,6 εκ. ευρώ εμφάνισε για το 2013 η Lamda Development, η οποία προανήγγειλε παράλληλα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκ. ευρώ.
Στόχος της επικείμενες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνιστά η χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης στο «Ελληνικό». Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της για την 29η Απριλίου 2014 με θέμα ημερησίας διάταξης την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 150 εκ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων κοινών, μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών (οι «Νέες Μετοχές») και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 και του Καταστατικού της Εταιρείας».
Το ποσό που θα αντληθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στη σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και της ρευστότητάς της Lamda Development με σκοπό την ολοκλήρωση υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του ανεκμετάλλευτου τμήματος του κτιρίου IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης), τη συμμετοχή είτε σε νέα project ιδιωτικού χαρακτήρα είτε σε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων καθώς και τη βέλτιστη διάρθρωση του κεφαλαίου κίνησης της Εταιρείας. Τέλος, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα στην παράγραφο 1 της παρούσας ανακοίνωσης, μέρος των ως άνω πρόσθετων κεφαλαίων θα διατεθεί για επιμέρους έργα ανάπτυξης στο Ελληνικό.

Συρρίκνωση ζημιών για το 2013
Όσον αφορά το οικονομικά αποτελέσματα για το 2013, η Lamda Development εμφάνισε ζημιές ύψους 48,6 εκ. ευρώ έναντι 91,9 εκ. το 2012. Όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση, οι ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία τους κατά 43,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως εμφανίζονται αισθητά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Μέρος της ζημίας οφείλεται επίσης στην εφάπαξ λογιστική χρέωση στα αποτελέσματα ποσού 11,8 εκατ. ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας  από το 20% στο 26%.  Σημειωτέον, ότι τα κέρδη προ φόρων (εξαιρουμένης της επίπτωσης της αναπροσαρμογής της αξίας των επενδυτικών ακινήτων) ανέρχονται σε €3,9 εκατ.
Η  Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €296,0 εκατ. (€7,3 ανά μετοχή) έναντι €337 εκατ. που ήταν την 31/12/2012, παρουσιάζοντας πτώση κατά 12%.

Net Asset Value ανά μετοχή
Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι από τις αρχές του έτους η απόδοση της μετοχής υπερβαίνει το 30% με σημαντική άνοδο της εμπορευσιμότητας, γεγονός που αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €6,50 στις 27/03/2014 το discount διαμορφώνεται σε 11% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή.  Οι αγορές ιδίων αντιπροσωπεύουν το 7,9% του μετοχικού κεφαλαίου με ένα μέσο κόστος κτήσης €4,85.
Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 61% παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε σχέση με 31/12/2012.  Ο Όμιλος διατηρεί ρευστότητα που προσεγγίζει συνολικά τα €43 εκατ.  

O Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε:
«Η βελτίωση της κερδοφορίας μας και η γενικότερη θετική εικόνα της εταιρίας στηρίζεται σε δύο πυλώνες: α) στη στρατηγική των επενδύσεών μας όπως η απόκτηση του 100% του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και η απόκτηση του IBC, β) στη συνεχή μας επικέντρωση στους πελάτες / καταστηματάρχες μας και στους καταναλωτές /επισκέπτες των εμπορικών μας κέντρων όπως αποτυπώνεται μέσα από την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε σε αυτά, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα».  
 
Σημάδια ανάκαμψης
Tο β' εξάμηνο του 2013 ο συνολικός  κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε επίσης αύξηση 1,5%.  Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων ξεπερνά το 98%.  Οι παραπάνω δείκτες πιστοποιούν ότι, μετά από μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κάμψης των αποτελεσμάτων, τα πρώτα πολύ θετικά σημάδια είναι ορατά και αποτυπώνονται στα αποτελέσματα των εμπορικών μας κέντρων.  
Η LAMDA Development συνεχίζει και επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της στο τομέα του Real Estate Development στη χώρα μας έχοντας επενδύσει σημαντικά ποσά και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας.  Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η LAMDA Development προχώρησε στις εξής επενδύσεις:
•    Τον Νοέμβριο του 2008 εγκαινίασε το τρίτο κατά σειρά Εμπορικό Κέντρο, το Golden Hall, μια επένδυση της τάξεως των €76 εκατ.  Το Φεβρουάριο του 2013, συμμετέχοντας στην πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, επένδυσε επιπρόσθετα €81 εκατ. για την εξασφάλιση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του κτιρίου IBC για 90 χρόνια, το πίσω μέρος του οποίου παρέμενε ανεκμετάλλευτο από το 2004.  Για την ανάπτυξη του μέσα  στο επόμενο χρόνο θα επενδυθούν άλλα 20 εκατ. ευρώ. Στη πλήρη ανάπτυξη της, η ανωτέρω επένδυση, θα έχει οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων από 2.000 θέσεων εργασίας.
•    Τον Δεκέμβριο του 2010 εξαγόρασε το μειοψηφικό ποσοστό 40% του Εμπορικού Κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη,      αναλαμβάνοντας αποκλειστικά η ίδια τη διαχείριση του Εμπορικού Κέντρου, μία επένδυση €80 εκατ. περίπου.
•    Στο Mediterranean Cosmos επενδύθηκαν επιπρόσθετα €5 εκατ. για την περαιτέρω βελτίωση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στους καταναλωτές.
•    Στο εμπορικό κέντρο Golden Hall έχουν επενδυθεί €6 εκατ. για ενέργειες marketing, επικοινωνίας και στήριξης των καταστηματαρχών μας αλλά και περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρονται στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο “Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 5% ενώ είναι πολύ ενθαρρυντική η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 6%. Οι ανωτέρω δείκτες πιστοποιούν ότι μετά από πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργίας έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και διείσδυσης στο καταναλωτικό κοινό. Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €12,4 εκατ., συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε ενοποιημένο επίπεδο. Στο “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 4%, γεγονός επίσης πολύ ενθαρρυντικό. Αναφορικά με το “The Mall Athens” ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν οριακή πτώση κατά 3% και 1% αντίστοιχα, δείκτες που επηρεάστηκαν κυρίως από τις εκτεταμένες απεργίες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του πρώτου τριμήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης