Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τουρκολιάς (Εθνική) - Η ΕΤΕ θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Ετοιμο το σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας

Τουρκολιάς (Εθνική) - Η ΕΤΕ θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας -  Ετοιμο το σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας
Οι όποιες ανάγκες που ανακοινώθηκαν για τον όμιλο της Εθνικής προκύπτουν ουσιαστικά από το εξωτερικό
Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό και εξωστρεφές μοντέλο που εδραιώνεται στη χώρα, τονίζει σε συνέντευξή του, ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Αναφέρει ότι η τράπεζα ήδη προχωρά σε νέες χρηματοδοτήσεις με τον γενικό κανόνα "60-40", δηλαδή την υποχρεωτική συμμετοχή του επιχειρηματικού φορέα κατά 40%.
Επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι απολύτως ασφαλείς.
Ο κ. Τουρκολιάς λέει ότι "η μεγάλη δύναμη της Εθνικής είναι η ικανότητα της να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο μέσω της κερδοφορίας του ομίλου".
Απαντώντας σε ερώτηση στην Καθημερινή της Κυριακής αν το τραπεζικό σύστημα είναι εκτός κινδύνου, ο κ. Τουρκολιάς απαντά "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σοβαρότατα προβλήματα από την εξαετή βαθιά ύφεση. Σήμερα, όμως, το σύστημα έχει ανακάμψει. Το αποδεικνύουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Οι καταθέσεις, για παράδειγμα, ανακάμπτουν: εξέλιξη που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, άρα του κόστους για τις επιχειρήσεις, δηλαδή για την οικονομία. Παράλληλα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών έχει μειωθεί σημαντικά. Τέλος, η επιστροφή της εθνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα ενισχύσει την περαιτέρω ενδυνάμωση του πιστωτικού συστήματος".
Ο ίδιος τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και στο τί δεν πήγε καλά τονίζει ότι "Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης ήταν οι βαρύτατες και άμεσες κεφαλαιακές απώλειες, λόγω του PSI –γνωστό ως «οικειοθελές κούρεμα ομολόγων»– τον Μάρτιο του 2012 και η επιβληθείσα πρόσθετη «επαναγορά» ομολόγων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Παράλληλα, εξίσου μεγάλη ζημία προκάλεσε η αθέτηση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς προμηθευτές του, οι οποίοι ήσαν πελάτες των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που είχε πολλαπλάσιο αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία".
Σε ερώτηση τί έκανε η Εθνική Τράπεζα για την επιχειρηματική και κεφαλαιακή θωράκισή της; αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τους τελευταίους 18 μήνες, η Εθνική Τράπεζα ανέπτυξε σειρά πρωτοβουλιών με τρεις στόχους. Ριζική αναδιοργάνωση του κόστους λειτουργίας της, ουσιαστική βελτίωση του κόστους ρευστότητας και βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Οι δαπάνες λειτουργίας μειώθηκαν κατά 40% και αυτό αποτελεί την απαρχή αναδιοργάνωσης της Τράπεζας. Θωράκισε, επίσης, το πλεονέκτημα που παραδοσιακά διαθέτει η Εθνική στις καταθέσεις, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και για τη σύνθεσή τους (αναλογία μεταξύ ταμιευτηρίου και προθεσμιακών), με παράλληλη μείωση του κόστους της ρευστότητας. Μηδενίσαμε, επίσης, την εξάρτηση από τον ειδικό λογαριασμό χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (με την αποδέσμευση των τελευταίων 33 δισ. ευρώ), γεγονός που μας βοήθησε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος της ρευστότητας".
Αναφερόμενος στο μεγάλο μέγεθος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστεί η Εθνική Τράπεζα ο κ. Τουρκολιάς, απαντά: "Σε ό,τι μας αφορά, τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια. Εξηγήσαμε, για παράδειγμα, ότι από την άσκηση της BlackRock, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη θέση συγκριτικά με την αγορά, στην Ελλάδα. Οι όποιες ανάγκες που ανακοινώθηκαν για τον όμιλο της Εθνικής προκύπτουν ουσιαστικά από το εξωτερικό, βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης. Οπως όλες οι ελληνικές τράπεζες, έχουμε την υποχρέωση να υποβάλουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι την 15η Απριλίου, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή της. Εχουμε ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο, αλλά δεν είναι σωστό να αναφερθώ σε αυτό, πριν από την υποβολή, συζήτηση και έγκρισή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης