Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ιρλανδία - Σε «σταθερό» αναβάθμισε το outlook ο DBRS - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α»

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ιρλανδία - Σε «σταθερό» αναβάθμισε το outlook ο DBRS - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α»
Σε καθοδική τροχιά χρέος και NPLs
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ιρλανδία συνιστά η αναβάθμιση του outlook της ιρλανδικής αξιολόγησης από τον οίκο DBRS.
Ειδικότερα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε «σταθερό» από «αρνητικό» προηγουμένως τις προοπτικές της ιρλανδικής αξιολόγησης. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας «Α».
Η αναβάθμιση του ιρλανδικού outlook αντανακλά τα εξής δεδομένα:
- Την οικονομική ανάπτυξη σε Ιρλανδία και Ευρωζώνη
- Την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής
- Την εξάλειψη των κινδύνων
Παράλληλα, o DBRS εκτιμά πως έως το 2015 η οικονομία της Ιρλανδίας θα έχει σταθεροποιηθεί, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης, ο καναδικός οίκος επισημαίνει πως οι κίνδυνοι για την ιρλανδική οικονομία είναι πλήρως ισορροπημένοι. Όσον αφορά το ιρλανδικό χρέος, ο DBRS εκτιμά πως η διαρθρωτική βελτίωση θα θέσει σε καθοδική τροχιά το επίπεδο του χρέους, ενώ παράλληλα, θα συμβάλλει στην επίλυση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η αδυναμία της ιρλανδικής κυβέρνησης να διεκπεραιώσει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή ασκεί πιέσεις στην αξιολόγηση «Α».
Το δημοσιονομικό έλλειμμα «έκλεισε» το 2013 κάτω του 7,5% ενώ το έλλειμμα διατηρήθηκε κάτω του 3% για τρίτο διαδοχικό έτος. Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,8%.
Παράλληλα, ο DBRS επισημαίνει πως η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Α» αντανακλά τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την μακροοικονομική εξισορρόπηση της δημοσιονομικής κατάστασης.
Ως θετικό στοιχείο τέλος, προσμετράται η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.
Σημειώνεται πως η Ιρλανδία λαμβάνει την αξιολόγηση "Baa3" με "θετικό" outlook από την Moody's και την αξιολόγηση "ΒΒΒ+" με "σταθερό" outlook από την Fitch και την Standard & Poor's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης