Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κούβα - Προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων - Eπενδυτικός νόμος προβλέπει σημαντικές φοροαπαλλαγές

tags :
Κούβα - Προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων - Eπενδυτικός νόμος προβλέπει σημαντικές φοροαπαλλαγές
Η Κούβα έχει επιτρέψει τις ξένες επενδύσεις από το 1995, όμως η δυσκίνητη γραφειοκρατεία και η έλλειψη νομικής προστασίας λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις
Έναν νέο επενδυτικό νόμο, προκειμένου να προσελκύσει ξένα κεφάλαια στο νησί, ετοιμάζεται να ψηφίσει η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας.
Ο νέος επενδυτικός νόμος προβλέπει φοροαπαλλαγές οκτώ ετών για τις νέες επενδύσεις, μείωση στο ήμισυ των φόρων για τα έσοδα, ενώ θα επιτραπεί στο ξένο χρήμα να επενδύσει σε όλους τους τομείς, εκτός της εκπαίδευσης, της υγείας και του στρατού.
Αν και έχουν γίνει γνωστές λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι με τον νέο νόμο θα δίνεται και νομική προστασία.
Η Κούβα έχει επιτρέψει τις ξένες επενδύσεις από το 1995, όμως η δυσκίνητη γραφειοκρατεία και η έλλειψη νομικής προστασίας λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις.
Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ξένων επενδύσεων στην Κούβα έχουν μειωθεί στο μισό.
Μέχρι τώρα, οι ξένοι επενδυτές παραπονιούνται για δυσκολίες στο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που προκαλούνται διαφορές με την κυβέρνηση της χώρας ή κρατικούς εταίρους.
Ο νέος νόμος αποσκοπεί να επιλύσει τέτοιου είδους θέματα, ενώ θα επιτρέψει σε 100% ξένες εταιρείες να επιχειρήσουν στην Κούβα, αν και τις προειδοποιεί ότι δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν φορολογικά καταφύγια.
Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο αύριο, Σάββατο, με μικρές αλλαγές.
Παράλληλα, με τον νέο νόμο θα επιτραπεί σε Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό να επενδύσουν στο νησί τους, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης