Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν προχωράει το ιταλικό ψηφοδέλτιο του Τσίπρα - Να μειωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών, ζητά η δημοσιογράφος Spinelli

Δεν προχωράει το ιταλικό ψηφοδέλτιο του Τσίπρα - Να μειωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών, ζητά η δημοσιογράφος Spinelli
«Η άλλη Ευρώπη για τον Τσίπρα» έχει συλλέξει, έως τώρα, 42.000 υπογραφές, με συνολικό, απαιτούμενο αριθμό, τις 150.000
Προβλήματα αντιμετωπίζει το ιταλικό ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του Αλέξη Τσίπρα λόγω συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμούς υπογραφών.
Η δημοσιογράφος Βarbara Spinelli ζητά με επιστολή της από την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών ιταλών πολιτών για να μπορεί να πάρει μέρος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου το ψηφοδέλτιο «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».
Βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, για να έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές μια πολιτική δύναμη που δεν μετέχει στο κοινοβούλιο της Ρώμης, πρέπει, πρώτα, να συλλέξει 150.000 υπογραφές σε όλη την επικράτεια της χώρας.

«Υπάρχει μια επιπλέον υποχρέωση: σε κάθε ιταλική περιφέρεια, πρέπει να εξασφαλισθούν 3.000 υπογραφές. Θεωρούμε τον κανόνα αυτό κατάφορα άδικο. Διότι, για παράδειγμα, για τη Λομβαρδία, με 9.939.000 κατοίκους, ισχύει ακριβώς ότι και για την Βάλε Ντ΄Αόστα, η οποία μετρά 128.000 κατοίκους» υπογραμμίζει στην επιστολή της η Βarbara Spinelli.
«Οι ανισότητες αυτές», σύμφωνα με την Ιταλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα, «κινδυνεύουν να εμποδίσουν την λίστα Τσίπρα να πάρει μέρος στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ζημιώνοντας, ουσιαστικά, την ίδια την δημοκρατική ζωή της Ιταλίας».

Η Spinelli από τους εμπνευστές του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» ζητεί από την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, να παρέμβει ώστε να μπορέσει να εγκριθεί άμεσα τροπολογία από το κοινοβούλιο, η οποία να καθορίζει ότι ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, για να μπορεί μια νέα πολιτική δύναμη να μετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση, να μην είναι ίδιος για όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά να αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων της κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, μέσω διαδικτύου, «Η άλλη Ευρώπη για τον Τσίπρα» (ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται από τα κόμματα της αριστεράς και γνωστά ονόματα της κοινωνίας των πολιτών), έχει συλλέξει, έως τώρα, 42.000 υπογραφές, με συνολικό, απαιτούμενο αριθμό, τις 150.000.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία η εταιρεία Ixè έθεσε επίσης ερωτήματα στους πολίτες ενόψει των Ευρωεκλογών. Σε ό,τι αφορά αυτήν την πολιτική αναμέτρηση, σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές, προκύπτουν κάποιες διαφορές.
Οι Δημοκρατικοί παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 28,6%. Την δεύτερη θέση όμως διατηρεί οριακά, με ποσοστό 22,7%, η Φόρτσα Ιτάλια. Ακολουθεί, με 22,6%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων .
Το ψηφοδέλτιο «Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» συγκεντρώνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου, η Λέγκα δεν ξεπερνά το 4,3%, ενώ η Νέα Κεντροδεξιά εξασφαλίζει το 3,6%.
Ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα, οι Αδελφοί της Ιταλίας συγκεντρώνουν το 3,1%, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Κέντρου 1,9% και η Επιλογή Πολιτών περιορίζεται στο 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης