Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μorgan Stanley - Bέβαιο ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα - Από το 2015 η ανάπτυξη

Μorgan Stanley - Bέβαιο ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα - Από το 2015 η ανάπτυξη
Εύθραυστη και σε πολιτικό επίπεδο εμφανίζεται η Ελλάδα
Στασιμότητα της οικονομίας το 2014 και ανάπτυξη +0,5% το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα η Morgan Stanley, προειδοποιώντας πως, παρά τις ενδείξεις βελτίωσης, η κατάσταση για τη χώρα παραμένει ακόμη εύθραυστη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
"Η Ελλάδα θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος", διαμηνύουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "European Economics - Raising Estimates, but Still Staying Cautious", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τη Μorgan Stanley, ένα νέο, τρίτο δάνειο είναι βέβαιο για την Ελλάδα και θα συνοδεύεται από μιας ήπιας μορφής OSI. Ωστόσο ο ακριβής χρόνος που αυτό θα συμβεί, κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιος.

Στάσιμη η ελληνική οικονομία το 2014
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να σταθεροποιηθεί τα επόμενα τρίμηνα. Ήδη ο κλάδος των εξαγωγών έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται και από τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Ωστόσο, στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή παραμένει ακόμη αδύναμη, ενώ και οι δαπάνες δεν έχουν πάρει την ανιούσα.
Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει σχεδόν θετικό γεγονός τη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας φέτος, σε σχέση με την 6ετή ύφεση που έπληξε την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Η αμερικανική τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στη συνεχή υποχώρηση του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα έχει πράγματι εισέλθει σε τροχιά αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη προσπάθεια εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας, μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί. Επομένως, οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή είναι όχι μόνο αναμενόμενες, αλλά και καλοδεχούμενες, καθώς με τον τρόπο αυτό ανακτάται η χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Αλλά το φαινόμενο του αποπληθωρισμού δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια στην Ελλάδα, καθώς για κανέναν λόγο το ελληνικό - ιδιωτικό και δημόσιο - χρέος δεν θα πρέπει να καταστεί ακόμη λιγότερο βιώσιμο.





Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που απειλούν την Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία παραμένει μια από τις πιο κλειστές οικονομίες της Ευρωζώνης, επομένως όσο ισχυρή και να είναι η ζήτηση για τα ελληνικά αγαθά, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να είναι περιορισμένος.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, με αιχμή τις διαστάσεις που έχει λάβει η ουκρανική κρίση, είναι σε θέση να απειλήσουν την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες - σε τέτοιους κινδύνους - ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου της ως διαμετακομιστικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ακόμη και οι αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Μικρότερο σε μέγεθος το τρίτο δάνειο για την Αθήνα
Μπορεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα να είναι αβέβαιο, ωστόσο εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει τουλάχιστον μια ανακοίνωση από την πλευρά των πιστωτών για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Το τρίτο δάνειο θα συνοδευθεί από χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα, καθώς και από μείωση επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη Μοrgan Stanley, η αδύναμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να επηρεάσει τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα απέναντι στους δανειστές της, γεγονός που δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος.
Κατά γενική ομολογία, ωστόσο, το κλίμα για την Ελλάδα βελτιώνεται.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δοκιμάσει την επιστροφή της στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης