Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ν. Μηταράκης (υφ. Ανάπτυξης) - «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας» - Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ξεφεύγουμε από την ύφεση

Ν. Μηταράκης (υφ. Ανάπτυξης) - «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας» - Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ξεφεύγουμε από την ύφεση
Μια σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες, όπως οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το spread των δεκαετών ομολόγων, αλλά και η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. συνηγορούν στο θετικό αυτό συμπέρασμα, σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης
Αυξάνονται οι ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία ξεφεύγει από τον κύκλο της ύφεσης, σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του σχετικά με τα νεότερα στοιχεία του Δείκτη Μεταβλητότητας για την Ελλάδα (KEPE GRIV), επισήμανε ότι «τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ήδη, είδαμε μια σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες, όπως οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το spread των δεκαετών ομολόγων αλλά και η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να συνηγορούν στο θετικό αυτό συμπέρασμα».
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι ο δείκτης φόβου που υπολογίζει το KEΠE, υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008, μια σημαντική μείωση που αποτυπώνει τη θετική ψυχολογία των επενδυτών και το γεγονός ότι προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
«Αυτή η θετική ψυχολογία έχει επίπτωση στις νέες ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, ειδικά με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού Νόμου. Συγκεκριμένα, το 2013 οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία, όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά είναι πλέον στον μέσο όρο της επταετίας προ κρίσης», ανέφερε.
Αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις του 2014, σημείωσε αυτή για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και τα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται όπως τα έργα ΣΔΙΤ, τα έργα Fast Track, τα νέα έργα του αναπτυξιακού, αλλά και η κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς αναμένεται να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
«Οι νέες αυτές επενδύσεις θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας που αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα», κατέληξε ο υφυπουργός.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς δείκτες ο κ. Μηταράκης εξήγησε:
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έφτασε στις 28/2/2014 σε νέα υψηλά επίπεδα 32 μηνών (από τον Ιούνιο του 2011 ) στις 1.310,41 μονάδες, παρουσιάζοντας απόδοση 175,09%, από το χαμηλό των 476,36 μονάδων στις 5/6/2012.
Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου (Μαρτίου 2010) στις 510 μονάδες βάσης, με την απόδοση των ελληνικών δεκαετών να υποχωρεί στο 6,88%, όταν στις 31/5/2012 το spread είχε φτάσει- στο εξωπραγματικό επίπεδο για κράτος της Ευρωζώνης- 2.980,6 μονάδες βάσης. Η θεαματική μείωση των spreads καθιστά εφικτή, περισσότερο παρά ποτέ, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) για την Ελλάδα, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε στις 27/2/2014, έφτασε τις 94,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 2008.
Επίσης, ο ελληνικός δείκτης μεταποίησης PMI τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, σηματοδοτώντας την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από 53 μήνες (από τον Αύγουστο του 2009).
Τέλος, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV για τον δείκτη FTSE/X.A. Large Cap στις 28/02/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων. Ο μέσος όρος του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008.
Ειδικότερα, ο δείκτης KEPE GRIV που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε σημαντική βελτίωση και πτώση 13,11% από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013.
Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η μέση τιμή του δείκτη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν 31,25% και 32,66% αντίστοιχα, σταθερά χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του δείκτη (34,51%) και κοντά στα προ κρίσης χρέους επίπεδα του 2008 και η υψηλή συγκέντρωση των τιμών του δείκτη στα χαμηλά επίπεδα του 2008 δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, και κατ' επέκταση με την ελληνική οικονομία, λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης