Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία - Κληρώσεις... αυτοκινήτων για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα

Πορτογαλία - Κληρώσεις... αυτοκινήτων για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα
Η κυβέρνηση της χώρας μελετά να κληρώνει αυτοκίνητα ως κίνητρο για όσους πολίτες ζητούν αποδείξεις
Σε κληρώσεις πολυτελών αυτοκινήτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ως κίνητρο προς τους πολίτες της χώρας να ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους, σε μια προσπάθεια να συστρατεύσει τους Πορτογάλους στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα πέμπτο του πορτογαλικού ΑΕΠ.
Από τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι αρχές θα ξεκινήσουν εβδομαδιαίες κληρώσεις, με τις οποίες θα παρέχονται 60 κορυφαία αυτοκίνητα κάθε χρόνο στους καταναλωτές που ζητούν αποδείξεις με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους από καφέ, εστιατόρια, μηχανικούς αυτοκινήτων, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις.
Στόχος
Με τον τρόπο αυτό, η πορτογαλική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να σφίξει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους φοροφυγάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι οποίοι τέθηκαν με το ύψους 78 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσής της.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, με την προσφορά στους πολίτες της πιθανότητας να κερδίσουν ένα καινούριο εκθαμβωτικό αυτοκίνητο, ο αριθμός των συναλλαγών τους που κοινοποιούνται στις φορολογικές Αρχές θα αυξηθεί κατά 50% φέτος.
Το κόστος για τους φορολογούμενους από την αγορά των αυτοκινήτων, που εκτιμάται ανεπισήμως σε περίπου 90.000 ευρώ για το καθένα, θα υπερκαλυφθεί σύμφωνα με την κυβέρνηση  από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που πριν δεν δηλώνονταν.
Βεβαίως, στο άκουσμα αυτού του σχεδίου δεν έλειψαν και οι αντιρρήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να γίνεται δέκτης διαμαρτυριών ότι η κλήρωση αυτοκινήτων δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
«Το μέτρο αυτό μπορεί να πλήττει κάπως την αξιοπρέπειά μας, αλλά αυτό που πράγματι αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού μας είναι το ίδιο το πρόβλημα, το γεγονός ότι τόσο μεγάλο εισόδημα δεν δηλώνεται, και όχι το μέτρο που σχεδιάσθηκε για την αντιμετώπισή του», δήλωσε ο Κάρλος Λουρέιρο, φορολογικός εταίρος της εταιρείας Deloitte στη Λισαβόνα.
Σημειώνεται ότι η πορτογαλική κυβέρνηση εμπνεύσθηκε το σχέδιο αυτό από αντίστοιχη λοταρία στην πολιτεία του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, ενώ παρεμφερή σχέδια χρησιμοποιούνται στην Αργεντινή, τη Κολομβία, το Πόρτο Ρίκο και την Ταιβάν.
Η Σλοβακία, η οποία άρχισε από πέρυσι να προσφέρει χρήματα και αυτοκίνητα με κλήρωση σε φορολογούμενους, είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δοκιμάζει την ιδέα της «τυχερής απόδειξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης