Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία - Έντονες αντιδράσεις για τη δημοπράτηση της συλλογής Μιρό - Ο οίκος Christie's ακύρωσε τη διαδικασία

Πορτογαλία - Έντονες αντιδράσεις για τη δημοπράτηση της συλλογής Μιρό - Ο οίκος Christie's ακύρωσε τη διαδικασία
Η πορτογαλική δικαιοσύνη, ωστόσο, αποφάσισε υπέρ της πώλησής της
Την ακύρωση της δημοπράτησης των 85 έργων του ισπανού σουρρεαλιστή ζωγράφου Χουάν Μιρό, στο Λονδίνο, αποφάσισε ο οίκος δημοπρασιών Christie's, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί και αποθαρρημένος από τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία.
Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία προκειμένου να τονώσει τα κρατικά ταμεία με ρευστό, ωστόσο η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη με αίτημα τη ματαίωση της δημοπρασίας.
Η πορτογαλική δικαιοσύνη, πάντως, αποφάσισε νωρίτερα σήμερα να επιτρέψει την πώληση της συλλογής των πινάκων, τασσόμενη υπέρ της κυβέρνησης και απορρίπτοντας την προσφυγή βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο οίκος δημοπρασιών αιτιολογώντας την απόφασή του να ακυρώσει τη διαδικασία, επικαλείται τις «δικαστικές αβεβαιότητες» που έχει προκαλέσει «μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της πορτογαλικής δικαιοσύνης και στην οποία ο οίκος δημοπρασιών δεν ενεπλάκη».
«Έχουμε την ευθύνη έναντι των πελατών μας να τους μεταβιβάζουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας», επισημαίνεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οίκος.
Σημειώνεται ότι η συλλογή είχε περιέλθει στην κυριότητα του πορτογαλικού δημοσίου το 2008, μεσούσης της τραπεζικής κρίσης, όταν κρατικοποιήθηκε η Banco Portugues de Negocios, η οποία είχε στην κατοχή της τα έργα.
Η αξία των έργων υπολογίζεται σε 36 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:

Πορτογαλία - Στον... βωμό της μείωσης του χρέους «θυσιάζονται» 85 πίνακες του ισπανού ζωγράφου Μιρό

Και η τέχνη... θυσιάζεται στον βωμό της κρίσης, με την πορτογαλική κυβέρνηση να προχωρά στη δημοπρασία συλλογής πινάκων του ισπανού σουρρεαλιστή ζωγράφου, Χουάν Μιρό, μια από τις πιο εκτενείς και εντυπωσιακές, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's, που έχει αναλάβει τη διαδικασία.
Πρόκειται για 85 πίνακες που ανήκαν στην τράπεζα Banco Portugues de Negocios και οι οποίοι περιήλθαν στην κυριότητα του πορτογαλικού δημοσίου μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας, το 2008.
Η πρόθεση της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοπρασία των έργων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Λισσαβόνα. Μάλιστα, έχει κατατεθεί και επείγουσα αγωγή προκειμένου να εμποδιστεί η πώληση.
Η αξία της συλλογής εκτιμάται σε περίπου 36 εκατ. ευρώ, ποσό που πόρρω απέχει από τα 3,4 δισ. ευρώ κρατικής βοήθειας που έλαβε για να διασωθεί.

(Πρώτη ενημέρωση 04 Φεβρουαρίου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης