Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stop στην κρίση από τα ίδια τα κράτη ζητά με τα νέα δεδομένα η ΕΕ

Stop στην κρίση από τα ίδια τα κράτη ζητά με τα νέα δεδομένα η ΕΕ
(upd2) Εκτόνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη βλέπουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, στον απόηχο των νέων δεδομένων που προέκυψαν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ, θεωρούν πως θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη πλέον, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη απορρίπτουν τα δαπανηρότερα διαρθρωτικά μέτρα και το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή της επικρατούσας νευρικότητας στις κυβερνήσεις ελλείψει κονδυλίων.
Το budget του μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης ανέβηκε στα 440 δις ευρώ και η Ελλάδα διευκολύνθηκε ως προς την αποπληρωμή των δανείων της. «Οι Ευρώπη απέκτησε ένα μεγάλο δώρο, ακριβώς τη στιγμή που η αγορά φοβόταν για τα χειρότερα», δήλωσε ο Stephen Major, στέλεχος στο HSBC Holdings Plc στο Λονδίνο.
«Είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα όσον αφορά στο θέμα πώλησης ομολόγων στο α΄ 3μηνο του 2012», δήλωσε ο Δημήτρης Δρακόπουλος, οικονομικός αναλυτής από τη Nomura, συμπληρώνοντας πως «η συμφωνία από την έκτακτη Σύνοδο θα λειτουργήσει ως δικλίδα ασφαλείας, αποτρέποντας την κρίση από το να χειροτερέψει».
Εν τω μεταξύ, ο David Mackie, οικονομολόγος στη JP Morgan στο Λονδίνο, τόνισε πως «το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι τα κράτη της Ευρωζώνης είναι πρόθυμα να αποφύγουν την αναδιάρθρωση λειτουργώντας συλλογικά και επιστρέφοντας σε θεμιτή δημοσιονομική νόρμα».
Η αποτελεσματικότητα, ωστόσο, της συμφωνίας θα κριθεί στο κατά πόσο οι επενδυτές θα αντιστρέψουν μια ύφεση, που έστειλε τις αποδόσεις στα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα σε υψηλά για όλη την Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα.
Η Ελλάδα αγωνίζεται για να δείξει ότι μπορεί να παραμείνει φερέγγυα, τη στίμη που η Πορτογαλία μπορεί να είναι η επόμενη που θα ζητήσει βοήθεια. Σημειώνεται πως περαιτέρω πώληση μπορεί να στείλει τους νομοθέτες πίσω στα γραφεία τους, όταν συνέλθει εκ νέου Σύνοδος στις 24-25 Μαρτίου.
«Οι χαράκτες της πολιτικής κατανοούν ότι το αίσθημα της αγοράς είναι κρίσιμο, και τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τα νέα μέτρα θα το βελτιώσουν¨, δήλωσε χαρακτηριστικά ο John Stopford οικονομικό στέλεχος στο Asset Management Ltd. στο Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης