Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF - Η χαμένη δεκαετία της Ευρωζώνης - Νωθρή η ανάπτυξη, αδύναμες οι τράπεζες

IIF - Η χαμένη δεκαετία της Ευρωζώνης - Νωθρή η ανάπτυξη, αδύναμες οι τράπεζες
Το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί μόνο αν διασφαλιστεί η βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων
Με τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας φλερτάρει επικίνδυνα η Ευρωζώνη, καθώς η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά βραδυκίνητη, παρά τις ενδείξεις ισχυροποίησής της.
Τα ανωτέρω διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σε νέα, ειδική 4σέλιδη έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, "IIF Weekly Insight - Lively debate on the global outlook, QE, capital flows", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες του IIF, με την έλευση του 2014 υπάρχει αισιοδοξία μεν, συγκρατημένη δε, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίες, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως ηγέτιδες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου - όπως η ευρωπαϊκή - παραμένουν ουραγοί σε σχέση με άλλες, όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Παρά τη διαπιστωμένη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, τους τελευταίους μήνες, η Ευρωζώνη συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά έναντι της αμερικανικής οικονομίας.
Το IIF αναγνωρίζει - και χαιρετίζει - την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι στη μάχη κατά της κρίσης. Ειδική μνεία πραγματοποιεί το Ινστιτούτο στις εντεινόμενες προσπάθειες των τελευταίων μηνών στην κατεύθυνση της σύστασης της τραπεζικής ένωσης.
Στα θετικά βήματα που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι συγκαταλέγονται τα εξής:
- Λήψη μέτρων για την εξυγίανση και ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου (επικείμενα stress tests).
- Σταδιακή αποκλιμάκωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.
- Καταρχήν συμφωνία για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Τα... αδύναμα σημεία της Ευρωζώνης παραμένουν. Είναι ακόμη εδώ και δεν μπορούν να κρυφτούν", προειδοποιεί το IIF, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως νευραλγικοί κλάδοι της ευρωπαϊκής οικονομίας αρχίζουν σταδιακά να ισχυροποιούνται. Μεταξύ αυτών:
- Η τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος
- Η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής
Πως βλέπει όμως το IIF την πορεία των διεθνών αγορών κατά το νέο έτος; Όπως σημειώνει, μέσω της νέας έκθεσής του, το μείζον ζητούμενο για τη διατήρηση θετικού κλίματος στα χρηματιστήρια δεν είναι άλλο από τη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.
"Αν η άνοδος των εταιρικών κερδών δεν είναι αξιοσημείωτη, δεν είναι διασφαλισμένα τα κέρδη στις διεθνείς αγορές", σπεύδει να διαμηνύσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
"Η άνοδος των αγορών δεν είναι εγγυημένη, ούτε μπορεί κανείς με βεβαιότητα να προβλέψει πως το 2014 θα επαναληφθεί το ανοδικό ράλι του 2013", προσθέτει το IIF.
Ωστόσο, παραδέχεται ακόμη μια αλήθεια: Πως το ευρύ και γενικευμένο αίσθημα ηρεμίας στα χρηματιστήρια αποτελεί σε μεγάλο βαθμό απόρροια της αυξημένης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να θωρακίσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης