Νέο γερμανικό χτύπημα από την Commerzbank - Εκτός αγορών θα μείνει η Ελλάδα και το 2014

Νέο γερμανικό χτύπημα από την Commerzbank - Εκτός αγορών θα μείνει η Ελλάδα και το 2014
Δύσκολη η απόφαση για haircut στο χρέος, πιθανότερο σενάριο ένα τρίτο πακέτο στήριξης
Στο κλαμπ των αναλυτών που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014, όπως ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση, προστίθεται και ο Joerg Kremer της γερμανικής Commerzbank.
«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει φέτος το κατόρθωμα της Ιρλανδίας και να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας, μιλώντας στη Deutsche Welle.
O Γερμανός οικονομολόγος, διαφωνεί με μερίδα αναλυτών που προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ιρλανδική επιστροφή στις αγορές θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
«Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές.
Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο γερμανός οικονομολόγος.
Θεωρητικά, διευκρινίζει ο Kremer, είναι δυνατή η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία.
«Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.
Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την ΕΕ.
Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», εκτιμά ο οικονομολόγος.

Οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν στα συμφέροντα
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σε μια δραστική θεραπεία τη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει σε ανατροπές.
«Θα έπρεπε να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν, καθώς συναντούν τη σθεναρή αντίσταση ομάδων συμφερόντων», λέει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στη δεύτερη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας που είναι η πολιτική κουλτούρα.
«Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα.
Οι Ιρλανδοί είχαν αποδεχθεί τα σφάλματα που έκαναν στην οικονομία τους.
Στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό.
Οι Έλληνες αποδέχονται εν μέρει τις ευθύνες τους, αλλά ρίχνουν στον ξένο παράγοντα το μεγαλύτερο μέρος των σφαλμάτων.
Αυτές οι καταστάσεις αποτρέπουν φυσικά τους επενδυτές.
Η Ιρλανδία είναι λοιπόν το απολύτως θετικό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά εφόσον προχωρήσουν σε επώδυνες αλλαγές, τις οποίες εγώ δεν θεωρώ πιθανές στην περίπτωση της Ελλάδας», τονίζει ο οικονομολόγος.

Πιθανό σενάριο ένα τρίτο πακέτο στήριξης
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο οικονομολόγος της Commerzbank, εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον αποτελεί το 175% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, είναι ότι σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών και του ESM.
Τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει πολιτικά στις χώρες των δανειστών.
Ο Kremer θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά το 2014 και 2015.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS