Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία- Την επιβολή νέων μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πορτογαλία- Την επιβολή νέων μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση
Mε στόχο να μην γίνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014
Η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει νέα προσωρινά μέτρα, όπως τη θέσπιση μεγαλύτερων εισφορών από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, για να αντισταθμίσει τα απολεσθέντα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή περικοπών στις συντάξεις του δημοσίου που απέρριψε ως αντισυνταγματικές το Συνταγματικό Δικαστήριο τον περασμένο μήνα.
Η απόρριψη των περικοπών των συντάξεων από το δικαστήριο αποτέλεσε άλλο ένα πλήγμα στα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθειά της να βγει από το μνημόνιο δανεισμού από τη διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) περί τα μέσα του 2014.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Λουίς Μαρκές Γκέντες δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη αργά χθες βράδυ ότι «προκειμένου να μην γίνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μεταβατικά μέτρα ωσότου βρεθεί ένα μέτρο μεγαλύτερης διάρκειας».
Τα υπό εξέταση νέα προσωρινά μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του δημοσίου τομέα από το σημερινό επίπεδο (2,5% των μηνιαίων μισθών τους), είπε ο Μαρκές Γκέντες. Επιπλέον, επισήμανε πως εξετάζεται η επιβολή εκ νέου μιας «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», ένα τέλος επί των συντάξεων που είχε θεσπιστεί πέρυσι και η διεύρυνση του μέτρου αυτού.
Η εισφορά αλληλεγγύης σήμερα κυμαίνεται από 3,5% ως 10% κι εφαρμόζεται στις συντάξεις που αρχίζουν από τα 1.350 μηνιαίως τόσο στους συνταξιούχους του δημοσίου όσο και σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό σε περισσότερες κατηγορίες συνταξιούχων.
Τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Η θέσπισή τους θα χρειαστεί την έγκριση της βουλής, όπου πάντως η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο απολαύει μιας άνετης πλειοψηφίας.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης