Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF – Εύρωστη η ανάπτυξη των ΗΠΑ ελέω Fed – Στο +2,7% το 2014 και στο +2,8% το 2015

tags :
IIF – Εύρωστη η ανάπτυξη των ΗΠΑ ελέω Fed – Στο +2,7% το 2014 και στο +2,8% το 2015
Iσχυρή ώθηση από την πολιτική της Fed
Εξαιρετικά αισιόδοξο για τις ΗΠΑ εμφανίζεται το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτου, το οποίο «ανεβάζει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2,7% για το 2014.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτου επισημαίνει πως οι προοπτικές προμηνύουν μία εύρωστη ανάπτυξη για το 2014 – 2015, η οποία υποκινείται από την σταδιακή επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed.
Παράλληλα, σύμφωνα με το IIF, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστον, ως αποτέλεσμα της ανανέωσης της ασκούσας πολιτικής «γραμμής».
Επίσης, για το 2014 αναμένεται μία τάχιστη αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας αλλά και μια αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.



Στο +2,7% η ανάπτυξη το 2014
Για το 2014 και το 2015, η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος εκτιμάται στο 2,7% και 2,8% αντίστοιχα.
Ρόλο καταλύτη διαδραματίζει η θετική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων αλλά και η συνεχιζόμενη βελτίωση στην εγχώρια ζήτηση.
Τα αμερικανικά νοικοκυριά «βλέποντας» το εισόδημά τους να μεγαλώνει, αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες, τα προσεχή 3μηνα.
Ως αποτέλεσμα, τόσο οι επενδύσεις όσο και οι προσλήψεις επίκειται να ενισχυθούν σημαντικά.



Στην Fed τα βλέμματα
Οι αγορές επικεντρώνονται στα επόμενα «βήματα» της Fed, από την οποία προσδοκούν την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Βέβαια, οι αναλυτές επιθυμούν μία ήπια και ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή, καθώς οι βίαιες αλλαγές ίσως εγείρουν και βίαιες επιπτώσεις.
Όπως διαμηνύουν οι αναλυτές, εάν η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πραγματοποιηθεί υπό έναν ήπιο ρυθμό – όπως ακριβώς έγινε τον Δεκέμβριο – τότε οι επιπτώσεις στις αγορές θα είναι περιορισμένες.
Ωστόσο, εάν η Fed προβεί γρηγορότερα του αναμενομένου στον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, τότε ο αντίκτυπος ίσως αποβεί μοιραίος, λόγω ενδεχόμενης εκτίναξης του… πληθωρισμού.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης