Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύσκολο και το 2014 για την Πορτογαλία

Δύσκολο και το 2014 για την Πορτογαλία
Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες και εμπόδια υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο



Για αβεβαιότητες κα εμπόδια που παραμένουν και πρέπει να ξεπεραστούν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Πορτογαλίας, το 2014 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την χώρα.
«Είμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί το Μάιο το πρόγραμμά οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας. Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακοπή», τόνισε ο Κοέλιο, αναφέροντας πως η κατάσταση της οικονομίας έχει βελτιωθεί καθώς το δεύτερο τρίμηνο η Πορτογαλία εξήλθε από την ύφεση στην οποία βρισκόταν από τα τέλη του 2010 ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ο έως τώρα συνεχώς αυξητικός δείκτης της ανεργίας.
«Αυτές είναι θετικές ενδείξεις, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», επεσήμανε ο. Κοέλιο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που κληρονομήσαμε».
Τον Μάιο του 2011 η Πορτογαλία μπήκε σε καθεστώς μνημονίου μετά από την χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.
Η πολιτική λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπέστη πάντως ένα σοβαρό πλήγμα την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός βασικού μέτρου του προϋπολογισμού για το 2014, που προέβλεπε περικοπές σχεδόν 10% στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μέτρων «βιώσιμο και αποτελεσματικό» για να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης