Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα 57,8 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

Στα 57,8 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα
Τι δείχνουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στα 57,8 έτη προσδιορίζει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που ερευνήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στο πλαίσιο της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, είχαν ηλικία 50-69 ετών και είτε ήταν εργαζόμενοι κατά την εβδομάδα της έρευνας (ή είχαν μια εργασία από την οποία απουσίαζαν προσωρινά) είτε είχαν εργαστεί στο παρελθόν και η ηλικία τους, την τελευταία φορά που εργάστηκαν, ήταν μεγαλύτερη των 49 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν ελάμβανε ακόμα σύνταξη γήρατος (59,9%), ενώ το 56,6% ανήκε ακόμα στο εργατικό δυναμικό, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι.
Στις συντάξεις γήρατος περιλαμβάνονται οι συνήθεις συντάξεις γήρατος στα πλαίσια της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης αλλά και επαγγελματικές (επιχειρησιακές) ή ιδιωτικές συντάξεις. Στις συντάξεις «άλλου είδους» περιλαμβάνονται συντάξεις χηρείας ή ορφανών, πολύτεκνων μητέρων, θυμάτων πολέμου, κ.λπ.
Ο συνηθέστερος λόγος εξόδου από την αγορά εργασίας είναι η κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης (60,8%) ενώ ο δεύτερος πιο συχνός είναι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση λόγω ορίου ηλικίας (28,3%). Τα προβλήματα υγείας αναφέρονται ως λόγος εξόδου από το 5,7% των ερευνηθέντων.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα άτομα ανωτέρου εκπαιδευτικού επιπέδου τείνουν να λαμβάνουν σύνταξη σε νεότερη ηλικία, καθώς και οι γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης