Τελευταία Νέα
old

Dallara πρώην επικεφαλής IIF - Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί haircut, αν πάρει τα χρήματα από ΕΕ και ΔΝΤ – Υπάρχουν όρια στην λιτότητα

tags :
Dallara πρώην επικεφαλής IIF -  Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί haircut, αν πάρει τα χρήματα από ΕΕ και ΔΝΤ – Υπάρχουν όρια στην λιτότητα
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά βλέπω, κάποιες ενδείξεις μιας μεταστροφής
«Αν η Ελλάδα πάρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το διεθνές Νομισματικό ταμείο όσα χρήματα έχουν αποφασιστεί τότε η χώρα δεν θα χρειαστεί haircut». Αυτό επισημαίνει ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Charles Dallara, ο οποίος εκτιμά πως ο ρυθμός και η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν φθάσει σε σημείο που έχουν πλέον καταστεί αντιπαραγωγικοί, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός ιστός και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας να δέχονται τρομερές πιέσεις.
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Dallara ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων Partners Group στις ΗΠΑ τονίζει ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων επενδυτών, εξέλιξη που, όπως αναφέρει δηκτικά, έχει μεγαλύτερη σημασία από την έξοδο στις αγορές ομολόγων.

Αναλυτικά η συνέντευξη

– Πώς βλέπετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

 Η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά βλέπω, όπως και άλλοι, κάποιες ενδείξεις μιας μεταστροφής.
Η κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσουν μια δυναμική σε αυτή τη μεταστροφή διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, ο κοινωνικός ιστός και το πολιτικό σύστημα δέχονται τρομερές πιέσεις. Θα χρειασθούν τόσο περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση όσο και επιπλέον βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, για να ανακάμψει πλήρως η οικονομία.
Η σωρευτική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Φθάνει στο 26% με 27% του ΑΕΠ. Στην προσωπική μου εμπειρία με τη διαχείριση χρεών, πάνω από 35 χρόνια, δεν έχω δει ξανά τέτοια κατάσταση. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε σελίδα. Και για να γίνει αυτό θα χρειασθεί αυξημένη στήριξη από την Ευρωζώνη και θα τους ενθάρρυνα να τη δώσουν.

– Η βοήθεια αυτή πρέπει να λάβει τη μορφή «κουρέματος»;

Δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε «κούρεμα», αν σπεύσουν να δώσουν στην Ελλάδα το συντομότερο όλα τα χρήματα, κάτι που δεν δείχνουν ικανοί ή πρόθυμοι να πράξουν.
Οσο περισσότερο περιμένουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για λύση που θα περιλαμβάνει «κούρεμα». Πιστεύω, όμως, ότι μπορούν να το αποφύγουν συνδυάζοντας περαιτέρω χρηματοδότηση με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση δανείων, τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από το ΔΝΤ.

– Πώς αποτιμούν οι αγορές την κυβέρνηση Σαμαρά;


Σε γενικές γραμμές έχουν υποδεχθεί θετικά τη σταθερότητα που διασφάλισε η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Βρίσκεται στην εξουσία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και έχει κατορθώσει πολλά.
Προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, προώθησε κάποιες πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.
Σημειώνεται κάποια κινητικότητα στον χώρο των ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί προτεραιότητα.
Αυτή η η σταθερότητα έχει προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να καταστεί δυνατή αυτή η σημαντική ενίσχυση του τουριστικού τομέα που έφερε εισροή χρημάτων, θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

– Και το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;


 Δεν είναι εποικοδομητικό για μένα να εισέλθω σε εικασίες επ’ αυτού.
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μια αξιόπιστη και σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας η οποία, ειλικρινά μπορώ να σας πω, ότι έχει διαπραγματευθεί τις πολιτικές προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το «κλειδί» είναι τώρα να καταφέρει αυτή η κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχεια, ύστερα από μια περίοδο έντασης με επανειλημμένες αλλαγές κυβερνήσεων και δυσκολίες.
Σήμερα υπάρχει μια ευπρόσδεκτη ηρεμία. Δεν έχει ακόμη αποφέρει δραματικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό, αλλά πιστεύω ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

- Θα συνεχισθεί η ευρωπαϊκή επιμονή σε μέτρα λιτότητας;

Ελπίζω οι εταίροι της Ελλάδας να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν πραγματικά όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να επιβληθεί τους επερχόμενους μήνες. Τα όρια αφορούν και τα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν.
Θα έπρεπε να είχαν διδαχθεί από τις εμπειρίες του 2011 και του 2012, οπότε η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή έπληξε τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων για τα έσοδα.
Ετσι βιώσαμε ένα σπιράλ ενεργειών, όπου τα συνεχή κενά στην επίτευξη των στόχων, που ήταν απόρροια της συρρικνούμενης οικονομίας, προκαλούσαν τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Είναι σαφής η αναγκαιότητα μιας μεταστροφής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ο ρυθμός και η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν φθάσει σε σημείο όπου είναι πλέον αντιπαραγωγικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης