Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Αναγκαίοι νέοι πόροι για την χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Αναγκαίοι νέοι πόροι για την χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού
Στα όρια του το ασφαλιστικό σύστημα το 2015



Την άποψη ότι το 2015 θα είναι έτος-«κλειδί» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε έκθεση του για την κοινωνική ασφάλιση και τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα την περίοδο 2013-2050.
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη νέων πόρων χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι την περίοδο 2014-2015 θα υπάρχει οριακή ισορροπία εισροών-εκροών στο κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ότι από το 2015 θα ανατραπεί αυτή η ισορροπία.
Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι εκρηκτικές συνθήκες αύξησης της ανεργίας και βαθιάς ύφεσης, το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν το 2025.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15% ενώ εκτιμάται ότι η επιβάρυνση αυτή μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 27% το 2050.
Κατά την έκθεση, οι δυσμενείς εξελίξεις στην βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα αναδεικνύει την αναγκαιότητα νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού με απώτερο στόχο τη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του και κοινωνική αποτελεσματικότητα του.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης