Τελευταία Νέα
old

Το ανατρεπτικό σχέδιο της κυβέρνησης – Ποντάρει σε Eurobank και έξοδο στις αγορές για να αλλάξει το κλίμα αλλά ρισκάρει με πλειστηριασμούς και χρέος

Το ανατρεπτικό σχέδιο της κυβέρνησης – Ποντάρει σε Eurobank και έξοδο στις αγορές για να αλλάξει το κλίμα αλλά ρισκάρει με πλειστηριασμούς και χρέος
Τα distress funds προετοιμάζονται ενώ η έξοδος στις αγορές δύσκολα θα πετύχει επιτόκιο 5,5%
Περίπου 5,5 μήνες έχει προθεσμία η ελληνική κυβέρνηση και ο Α. Σαμαράς έχουν προθεσμία για να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα,, να ανατρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εμφανής και να ανακόψουν την δυναμική της Χρυσής Αυγής.
Έως τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά έχει προθεσμία να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα που δεν είναι ενθαρρυντικά.
Με βάση ορισμένες πηγές αρκετά αξιόπιστες καθώς διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο η κυβέρνηση Σαμαρά ποντάρει σε τρεις άξονες
1)Στην επιτυχία του εγχειρήματος της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank που δεν θα αγγίξει την κοινωνία άμεσα αλλά θα περάσει ένα μήνυμα στους οικονομικούς παράγοντες ότι η χώρα προσελκύει ξένα κεφάλαια.
2)Στην επιτυχή έξοδο στις αγορές.
Ο στόχος που έχει τεθεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές με private placement 3ετούς διάρκειας ύψους 3 δισεκ. ευρώ και με επιτόκιο 5,5% με 6%.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή και μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές.
Αν και το 30% της έκδοσης θα το καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες και δεν αποκλείεται τα κεφάλαια να συγκεντρωθούν το επιτόκιο στο 5,5% είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Σε αυτή την φάση η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί κάτω από 7%.
3)Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του χρέους πριν τις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση  αν καταφέρει να πετύχει θετικά πρωτογενή πλεονάσματα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας έως τον Απρίλιο του 2014 τότε θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα καταφέρει ίσως να κλείσει την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και να περάσει μπροστά.
Η δημοσκόπηση της Pulse για το bankingnews.gr αποτυπώνει τάση μιας συγκυρίας αλλά η τάση αυτή είναι και η πραγματικότητα.

Δυο παράμετροι που μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια

Η κοινωνία δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το χρέος.
Στην ερώτηση της δημοσκόπησης της Pulse για το bankingnews.gr για τον καλύτερο τρόπο ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος το 34% απαντά κούρεμα έναντι 32% της διαρκούς δημιουργίας πλεονασμάτων.
Το αποτέλεσμα εκπλήσσει καθώς θα αναμενόταν μεγαλύτερο ποσοστό στο κούρεμα του χρέους.
Άρα η κυβέρνηση έχει την πολιτική δυνατότητα να διαπραγματευτεί με την Τρόικα φέροντας στο τραπέζι μια βιώσιμη λύση για το χρέος.
Χωρίς βιώσιμη λύση για το χρέος η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία.
Η φθορά της θα είναι πολύ βίαιη μετά τις ευρωεκλογές αν τα πράγματα λόγω της χαλαρής ψήφου δεν εξελιχθούν κατά το δοκούν.
Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση και να αυξήσει την αρνητική άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Η μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι μια λύση αλλά η ολική απελευθέρωση θα είναι καταστροφική λύση για την κοινωνία.
Με πολιτικούς όρους η κυβέρνηση θα καταρρεύσει.
Ένα άλλο ζήτημα που ενοχλεί είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει για να μπορούν τα distress funds να αγοράζουν μεταξύ άλλων σε εξευτελιστικές τιμές προβληματικά δάνεια.
Ούτως ή άλλως μπορούν να το πράξουν και τώρα αλλά με τους πλειστηριασμούς οι διευκολύνσεις θα είναι μεγαλύτερες.  
Η πώληση μέρους των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών σε distress funds του εξωτερικού δεν είναι η καλύτερη λύση.
Στην Ελλάδα ειδικά τους τελευταίους μήνες ξένα funds έχουν συναντήσει στην κυριολεξία τις διοικήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών ζητώντας τους να αγοράσουν προβληματικά δάνεια στο 20% με 25% της αξίας τους.
Ωστόσο η διεθνής εμπειρία δεν μας δίνει μια αξιόπιστη απάντηση αν η λύση της πώλησης των προβληματικών δανείων σε distress funds είναι η ορθότερη.
Η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι όταν μια οικονομία βρίσκεται σε recovery σε αλλαγή τάσης τα assets θα αποκτήσουν αξία ακόμη και τα προβληματικά.
Πουλώντας ένα δάνειο προβληματικό αρχικής αξίας 100 εκατ περίπου 20 με 25 εκατ μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να έχει βελτιωθεί το ποσοστό επιστροφής.
Βέβαια οι τράπεζες διακρατώντας 708 δισεκ. προβληματικά δάνεια δεσμεύουν κεφάλαια και ταυτόχρονα επηρεάζονται και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα αποδειχθεί και στα stress tests έστω και ελεγχόμενα.
Μέχρι τώρα ενεργά μόνο η Citibank στην Ελλάδα πούλησε στο Baupost προβληματικά δάνεια αξίας 350 εκατ περίπου 87 εκατ ευρώ δηλαδή στο 25% της αρχικής τους αξίας ή με discount 75%.
Η λύση αυτή θεωρείται καθαρή υπό την έννοια ότι οι τράπεζες αναγνωρίζουν την απώλεια τους μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών τους δανείων και εισπράττουν  στην προκειμένη περίπτωση το 25% που προφανώς μετατρέπεται σε κεφάλαιο.
Οι τράπεζες μετατρέπουν την ζημία σε κεφάλαιο αλλά οι πωλήσεις προβληματικών δανείων σε distress funds δεν μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Θεωρητικά αν μπορούσε να υιοθετηθεί το μοντέλο της Citibank για το σύνολο των προβληματικών δανείων στα 70 δισεκ. ευρώ θα λάμβαναν 17 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο.
Το σενάριο αυτό προφανώς και είναι μόνο θεωρητικό καθώς είναι αδύνατη και άκρως λανθασμένη επιλογή να πωληθούν δάνεια μεγάλης κλίμακας σε distress funds.
Τα αρνητικά όμως της λύσης αυτής έχουν να κάνουν με τους δανειολήπτες.
Συνήθως τα distress funds ζητούν να υπογραφούν νέες συμβάσεις που μπορεί να αποδειχθούν μεγάλες παγίδες και π.χ. αν αφορούν στεγαστικά δάνεια ο δανειολήπτης θα ευεργετηθεί με ένα μεγάλο haircut αλλά αν φανεί στο μέλλον εκ νέου ασυνεπής θα χάσει το σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης