Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΙF: Oι 7 αλήθειες για την διεθνή οικονομία το 2014 - Παραμένει ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη

ΙΙF: Oι 7 αλήθειες για την διεθνή οικονομία το 2014 - Παραμένει ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη
Το βέβαιο είναι πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να είναι εύθραυστη και εξαιρετικά ανομοιογενής
Eπτά αλήθειες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς αυτή εισέρχεται στο κατώφλι του 2014 παρουσιάζει το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), ο φορέας που δρομολόγησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) την άνοιξη του 2012.
"Τι θα φέρει το 2014 για την παγκόσμια οικονομία;", διωρωτάται το IIF, στη νέα έκθεσή του "Global Economy Chartbook - December 2013", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Και απαριθμεί:
1) Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν παρουσιάσει ενδείξεις ισχυροποίησης το τελευταίο διάστημα. Η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα στηριχθεί, συνεπώς, στον ανεπτυγμένο κόσμο.
2) Τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται.
3) Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ολοένα και ισχυροποιείται, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και έπειτα. Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα παραμείνει εύθραυστη και εξαιρετικά ανομοιογενής.
4) Οι επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία το 2013, κυρίως λόγω της επιθετικής πολιτικής που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του χρόνους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να θωρακίσει το ισχυρό momentum της οικονομίας που καλλιέργησε.
5) Η Κίνα πρέπει να διασφαλίσει μια εξισορρόπηση των οικονομικών της δυνάμεων και μεγεθών, προκειμένου η ανάπτυξη να καταστεί βιώσιμη.
6) Οι εισροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες εμφανίζουν μια αυξητική τάση από τα χαμηλά του περασμένου καλοκαιριού. Ωστόσο, οι πιέσεις όσον αφορά στις χρηματοδοτικές συνθήκες θα συνεχιστούν, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Αιχμή του δόρατος, η στρατηγική ορισμένων τραπεζών να επιμένουν στην αυστηροποίηση των κανόνων παροχής πιστώσεων.
7) Αυτό που επίσης δεν θα πρέπει να αγνοηθεί είναι το γεγονός πως το σύνολο των αναδυόμενων οικονομιών βρίσκεται αντιμέτωπο με διαρθρωτικής φύσεως προκλήσεις. Αν αυτές δεν εξαλειφθούν, τότε θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

H παγκόσμια οικονομία σε πίνακες

Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές




Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές




Η δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ





Η πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης