Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η πορεία των διεθνών αγορών το 2014 - Έρχεται άνοδος +13% ή μαζικό sell off έως -50%; - Tι προβλέπουν 6 διεθνείς οίκοι και ένας επενδυτής... - Ποιοι ψηφίζουν ευρωπαϊκές μετοχές

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η πορεία των διεθνών αγορών το 2014 - Έρχεται άνοδος +13% ή μαζικό sell off έως -50%; - Tι προβλέπουν 6 διεθνείς οίκοι και ένας επενδυτής... - Ποιοι ψηφίζουν ευρωπαϊκές μετοχές
Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί για αναλυτές και επενδυτές η πορεία των διεθνών αγορών το 2014, καθώς απομένει κάτι λιγότερο από 1,5 μήνας για τη λήξη του 2013.
Τα στοιχήματα στους επενδυτικούς κύκλους και στα πηγαδάκια των αναλυτών δίνουν και παίρνουν, ενώ οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά συγκλίνουσες εμφανίζονται. Τι θα συμβεί στις διεθνείς αγορές το 2014; Έρχεται άνοδος 10-13% ή βιαίη διόρθωση έως 50%; Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι...
Ανιαρό έτος θα είναι το 2014 για τις διεθνείς αγορές, προβλέπει η HSBC.
"Με την έλευση του 2014 οι μετοχές δεν θα σημειώσουν την ίδια δυναμική και το ίδιο ράλι που καταγράφηκε το 2013. Ούτε όμως οι διεθνείς αγορές θα εισέλθουν σε bear market. To πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για ανιαρές κινήσεις, με μια άνοδο που δεν θα ξεπεράσει το 10%", εκτιμούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους.
"Το ενδεχόμενο οι διεθνείς αγορές να καταγράψουν διπλάσια ποσοστά ανόδου του 2014 κρίνεται αν όχι απίθανο, εξαιρετικά δύσκολο", προβλέπει ο Garry Evans, κορυφαίος αναλυτής της HSBC και συντάκτης της εν λόγω έκθεσης. Όπως προβλέπει ο Evans, στον αντίποδα, δεν είναι πιθανό ούτε το ενδεχόμενο οι διεθνείς αγορές να εισέλθουν σε bear market.
Για τις θέσεις της αυτές η HSBC επικαλείται τη στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας της Fed, ενόψει του επικείμενου περιορισμού του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει.
"Με τη Fed να είναι έτοιμη να περιορίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, δεν δύναται να υπάρξει σημαντική ισχυροποίηση των διεθνών αγορών το 2014", σπεύδει να προσθέσει η HSBC.
Ο κορυφαίος αναλυτής της Nomura, Bob Janjuah, πρόσφατα προέβλεψε πως έρχεται μαζικό sell off από 25% έως και 50% στις αγορές, το 2014.
Από την πλευρά της η Barclays πρόσφατα έθεσε νέα τιμή - στόχο για τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, προβλέποντας πως θα ανέλθει στις 1.900 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2014.
Με τη σειρά της η Citigroup, την περασμένη εβδομάδα, διατύπωσε την εκτίμηση πως οι διεθνείς αγορές θα καταγράψουν άνοδο 13% μέχρι τα τέλη του 2014.

BNP Paribas και JP Morgan ψηφίζουν... Ευρώπη!


Την ίδια ώρα ο Philippe Gijsels, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, δηλώνει τη σαφή προτίμησή του στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για νέα δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Το ενδεχόμενο νέας δράσης από την ΕΚΤ καθιστά ελκυστικές τις ευρωπαϊκές μετοχές", εκτιμά ο Gijsels.
Αύξηση εταιρικών κερδών 10-15% προβλέπει για την Ευρωζώνη το 2014 η JP Morgan, υποστηρίζοντας πως ο παράγοντας αυτός θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές τον επόμενο χρόνο.
"Μια ανάπτυξη της τάξης 1,3% για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2014, με ταυτόχρονη άνοδο 10-15% στα εταιρικά κέρδη, μοιάζει ένα ρεαλιστικό σενάριο", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους. Κατά τη JP Morgan, όλα τα ανωτέρω είναι ικανά να συντηρήσουν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, με οδηγό και μεγάλο πρωταγωνιστή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα είναι γεγονός, με το υψηλό ρίσκο να έχει "φύγει από το τραπέζι" για την ώρα.
Σε γενικές γραμμές, όλες οι τελευταίες ενδείξεις για την Ευρωζώνη εμφανίζονται θετικές:
- Oι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν ελκυστικές.
- Η οικονομική δραστηριότητα ισχυροποιείται, με τα εταιρικά αποτελέσματα να είναι έτοιμα να κάνουν το ίδιο.
- Οι εισρές κεφαλαίων στις μετοχές φλερτάρουν με υψηλά ετών.
"Η Ευρωζώνη έχει εξέλθει από την ύφεση. Οι συνθήκες, τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε πιστωτικό επίπεδο, εμφανίζουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων", υποστηρίζει η JP Morgan.
Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα δηλώνει overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές, έναντι των αμερικανικών, με σαφή προτίμηση στον τραπεζικό κλάδο. Από τις ευρωπαϊκές αγορές ξεχωρίζει την ισπανική, την ιταλική και τη γαλλική, έναντι της γερμανικής, της βρετανικής και της ελβετικής.

Προειδοποίηση από έναν ακτιβιστή επενδυτή...

"Οι αμερικανικές αγορές πιθανότατα να οδηγηθούν σε μεγάλη πτώση το προσεχές διάστημα" προειδοποιεί ο ακτιβιστής επενδυτής  Carl Icahn.
Ο Icahn, ο οποίος πραγματοποίησε το προγενέστερο διάστημα ένα άνευ προηγουμένου «μπάσιμο» στην Apple, αγοράζοντας 4,7 εκατ. μετοχές, «βλέπει» μία βίαιη διόρθωση στο μέλλον, προτρέποντας τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης