Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

IIF: Πλήθος αδυναμιών και ασαφειών χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό banking - Όσο δεν ξεκαθαρίζουν οι όροι για την εφαρμογή του bail in, η αβεβαιότητα θα εντείνεται - Ορόσημο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο νέος γύρος των stress tests

IIF: Πλήθος αδυναμιών και ασαφειών χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό banking - Όσο δεν ξεκαθαρίζουν οι όροι για την  εφαρμογή του bail in, η αβεβαιότητα θα εντείνεται - Ορόσημο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο νέος γύρος των stress tests
Σταδιακή μεν, ορατή δε, ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στην τελευταία 5σέλιδη έκθεσή του "Return of the Punchbowl - Will the Buzz Last?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει το IIF, η συνεχιζόμενη ισχυροποίηση της μεταποιητικής δραστηριότητας - κυρίως στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας - αποτελεί σίγουρα μια θετική εξέλιξη και μια ακόμη ένδειξη πως η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει.
Αναφερόμενο στην κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο συνεχίζει να εκφράζει ανησυχίες, παρά τα προωθούμενα σχέδια για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης, με αιχμή τον νέο γύρο των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Ο νέος γύρος των stress tests θα ρίξει φως τόσο στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσο και στον Νούμερο 1 κίνδυνο για το ευρωπαϊκό banking, ο οποίος δεν είναι άλλος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)", υποστηρίζει το IIF, ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει πως "η αποτίμηση των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει μια διαρκής ανησυχία".
"Δεδομένου ότι ακόμη δεν είναι πλήρως διαθέσιμοι οι όροι και η ακριβής μεθοδολογία των νέων stress tests, η αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών θα συνεχιστεί. Μάλιστα, αν στην ανησυχία αυτή προστεθούν και οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο των NPLs, τότε η αβεβαιότητα δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω", επισημαίνει ταυτόχρονα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
Μια ακόμη εστία ανησυχίας για το IIF παραμένει το γεγονός πως η Ευρωζώνη διαθέτει περιορισμένα κεφάλαια - σε εθνικό επίπεδο - στην κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. "Η ασάφεια γύρω από την εφαρμογή της μεθόδου του bail in για τις μελλοντικές διασώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών μαγνητίζει περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα", σημειώνουν οι αναλυτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης