Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια - Μοοdy's: Αναβάθμισε σε σταθερό, από αρνητικό προηγουμένως, το outlook της Πορτογαλίας - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Βa3

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια - Μοοdy's: Αναβάθμισε σε σταθερό, από αρνητικό προηγουμένως, το outlook της Πορτογαλίας - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Βa3
Nέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια! Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση του outlook της Πορτογαλίας, σε σταθερό, από αρνητικό προηγουμένως. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο Ba3.
Η απόφαση του οίκου να αναβαθμίσει το outlook της πορτογαλικής οικονομίας αποδίδεται στους εξής λόγους:
- Η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Πορτογαλίας και η συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή, όπως άλλωστε έγινε αντιληπτό κατά την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2014. Η Moody's προβλέπει σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας (πέριξ του 129% του ΑΕΠ το 2013) από το 2014 και ύστερα.
- Η αργή μεν, ορατή δε βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας της χώρας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όσο και σε μεσοπρόθεσμο. Τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στη χώρα καταδεικνύουν σταθεροποίηση της πορτογαλικής οικονομίας, με τις εξαγωγές να αυξάνονται και την ανεργία να μειώνεται από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Το ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για την τόνωση της ανάπτυξης της χώρας.
- Η μείωση του κινδύνου για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της χώρας, δεδομένης της βελτίωσης των επιπέδων ρευστότητας της πορτογαλικής οικονομίας. H Moody's προβλέπει πως η Πορτογαλία θα κατορθώσει να λάβει πιστωτική γραμμή από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον ESM, προκειμένου να στηρίξει την πρόσβασή της στις αγορές, αν αυτό απαιτηθεί.
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σχολιάζοντας τα στοιχεία του πορτογαλικού προϋπολογισμού για το 2014, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 4% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς προβλέπει και η τρόικα.
Κατά τον οίκο, είναι πιθανό η Πορτογαλία το 2014 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά από το 1997.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η πορτογαλική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,7% το 2014. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται και η μείωση της ανεργίας στη χώρα στο 16,3% (Σεπτέμβριος 2013), από τα υψηλά του 17,7% (Ιανουάριος 2013).
"Μπορεί οι δανειακές ανάγκες της Πορτογαλίας να παραμένουν σχετικά υψηλές για το 2014, αλλά και για το 2015, ωστόσο κάθε προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στις αγορές θα υποστηριχθεί από την τρόικα...", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην εν λόγω έκθεσή της η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης