Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Σε κίνδυνο θέτει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η αυξημένη εξάρτηση κρατών - τραπεζών - Μέσω των αυστηρότερων stress tests η λύση - Προτεραιότητα η μείωση των NPLs - Πιθανή η αστάθεια στις αγορές όσο δεν αποσαφηνίζεται η μεθοδολογία των τεστ αντοχής

IIF: Σε κίνδυνο θέτει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η αυξημένη εξάρτηση κρατών - τραπεζών - Μέσω των αυστηρότερων stress tests η λύση - Προτεραιότητα η μείωση των NPLs - Πιθανή η αστάθεια στις αγορές όσο δεν αποσαφηνίζεται η μεθοδολογία των τεστ αντοχής
Ήπια και μετριοπαθής θα είναι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, προβλέπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012.
"Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας προχωρά με αργούς ρυθμούς, σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και με το χρέος - ιδιωτικό και δημόσιο - να βάζει φρένο σε κάθε σημαντική προσπάθεια ανάκαμψης", σχολιάζει το IIF, στη νέα 28σέλιδη έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Capital Markets Monitor",  την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Eστιάζοντας στην κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, το Ινστιτούτο χαιρετίζει τα σχέδια για τον νέο γύρο των stress tests, εκτιμώντας πως θα είναι πιο αυστηρά από τα προηγούμενα, δίδοντας ταυτόχρονα έμφαση στην πορεία και στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το IIF επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την αυξημένη σύνδεση κράτους - τραπεζών στην Ευρωζώνη, φαινόμενο το οποίο κρίνεται επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί.
Η πορεία αξιολόγησης της ποιότητας των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ κρίνεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, θετική εξέλιξη, αφού στόχος της είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν κίνδυνοι και δυσλειτουργίες:
- στους ισολογισμούς των τραπεζών
- στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών
- σε επίπεδα ρευστότητας, μόχλευσης και χρηματοδότησης
"Αυτό που απομένει είναι να αποσαφηνιστούν πλήρως και διεξοδικώς οι όροι και η μεθοδολογία του επόμενου γύρου των stress tests", σημειώνει το IIF.
"Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί και το εξής: Η αβεβαιότητα για την ακριβή μεθοδολογία του νέου γύρου των stress tests δεν, όσο αυτή δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό να αυξήσει την αστάθεια στις αγορές... Η αστάθεια στις αγορές δεν αποκλείεται να διατηρηθεί, όσο υπάρχουν διαρροές για τα αποτελέσματα των stress tests πριν αυτά δημοσιοποιηθούν επισήμως", προειδοποιεί το IIF.

Έκτακτη συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα (αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ) με εκπροσώπους του IIF την τρέχουσα εβδομάδα – Στο επίκεντρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό

Στην Αθήνα θα βρεθεί την τρέχουσα  εβδομάδα κλιμάκιο εκπροσώπων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ώστε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι προοπτικές και τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και το μείζον ζήτημα της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το παγκόσμιο «λόμπι» των τραπεζών θα ζητήσει να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για κρίσιμα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, καθώς και για τις προοπτικές τους την ώρα που οι περισσότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει μετά από 6 χρόνια στην ανάπτυξη.
Άλλωστε, η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον κλάδο, με τις εγχώριες διοικήσεις να αναζητούν επενδυτές.
Το άλλο μείζον θέμα που θα θιχτεί είναι η προοπτική του δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τα δειλά βήματα που γίνονται για την απεμπλοκή της από την εξάρτηση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η προεργασία της ελληνικής κυβέρνησης ήδη έχει ξεκινήσει, με το Μαξίμου να αναζητά επενδυτές που να θέλουν να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα.
Και γνωρίζει πολύ καλά ότι το IIF μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί τον παραδοσιακό εκπρόσωπο μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών, που αποτελούσαν μέχρι το 2010 τον «κύκλο» των δανειστών της χώρας μας.
Εάν, με άλλα λόγια, το IIF πειστεί ότι τα «μέλη» του, δηλαδή οι μεγάλες τράπεζες, δεν θα διακινδυνεύσουν τα κεφάλαια τους, μπορεί να επηρεάσει τις επενδυτικές τους αποφάσεις υπερ των ελληνικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης