Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

IIF: Bελτιώνονται οι πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη όμως... η ολοκλήρωση της απομόχλευσης θα χρειαστεί χρόνια - Αδύναμη και ευάλωτη η ευρωπαϊκή οικονομία - Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση

IIF: Bελτιώνονται οι πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη όμως... η ολοκλήρωση της απομόχλευσης θα χρειαστεί χρόνια - Αδύναμη και ευάλωτη η ευρωπαϊκή οικονομία - Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση
Η διαδικασία απομόχλευσης στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί αρκετά ακόμη χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, προειδοποιεί σε νέα 5σέλιδη έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο φορέας που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) τον Μάρτιο του 2012.
"Η διαδικασία απομόχλευσης θα απασχολεί για χρόνια την Ευρωζώνη", προειδοποιούν οι αναλυτές του IIF, στην έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Can This Rally Be Spooked?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με το IIF, είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων έχει σημειωθεί βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, με τις τράπεζες να ενισχύουν - έστω και οριακά - το δανεισμό. Ωστόσο οι πιέσεις για την ανάγκη απομόχλευσης παραμένουν αμείωτες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το χρέος του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί μόλις κατά 2,5%. Η μείωση αυτή έχει γίνει περισσότερο αισθητή στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Επικαλούμενο τις τελευταίες τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το IIF προειδοποιεί με τη σειρά του πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη, εύθραυστη και ανομοιογενής. Όπως υποστηρίζει, δεν είναι λίγοι οι λόγοι εκείνοι, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και αν μάλιστα απαιτηθεί, να δράσει.
Κατά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέο, τρίτο γύρο χορήγησης φθηνών τριετών δανείων (LTROs) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες κρίνεται πιθανό για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, το IΙF διαμηνύει πως όσο πιθανό να είναι ένα τρίτο πρόγραμμα LTROs, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως συνιστά και το πλέον αποτελεσματικό μέτρο στο "οπλοστάσιο" της ΕΚΤ.
Εστιάζοντας τέλος στην πορεία των διεθνών αγορών, το IIF διαπιστώνει πως η διάθεση για ανάληψη ρίσκου παραμένει ζωντανή...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης