Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΙΙF: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος - Εντός τροχιάς οι δημοσιονομικοί στόχοι - Αποκρατικοποιήσεις και φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχουν μείνει πίσω

ΙΙF: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος - Εντός τροχιάς οι δημοσιονομικοί στόχοι - Αποκρατικοποιήσεις και φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχουν μείνει πίσω
Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας διαβλέπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) τον Μάρτιο του 2013.
"Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος", σχολιάζει το IIF, στη νέα 28σέλιδη έκθεσή του "Capital Markets Monitor", για τον μήνα Σεπτέμβριο, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα πάντα με το IIF, οι δημοσιονομικές εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα κινούνται σε γενικές γραμμές εντός στόχων και εντός τροχιάς. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Ινστιτούτο, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στα εξής κρίσιμα μέτωπα: Στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη συλλογή των φόρων, αλλά και στο ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Εστιάζοντας το Ινστιτούτο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τονίζει πως η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης κρίνεται επιτυχής, αφού στο σύνολο των 4 συστημικών τραπεζών, οι τρεις κατόρθωσαν να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Αναφερόμενο το IIF στη μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ για το διάστημα μέχρι το 2015.
Το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συνεχίζει το IIF στην έκθεσή του, θα μπορούσε να καλυφθεί πιθανότατα από μιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα. Η αναδιάρθρωση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παράταση της αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων, σημειώνει το ΙΙF.
Εστιάζοντας στην Κύπρο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο υποστηρίζει πως η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Σύμφωνα με το IIF, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν σε ισχύ για περισσότερους από 5 μήνες πλέον.
Το καίριο ερώτημα για την Κύπρο, σύμφωνα με το IIF, είναι το εξής: Θα κατορθώσει η Λευκωσία να ανορθώσει την οικονομία της υπό το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης ή θα χρειαστεί ένα ακόμη δάνειο;
Τι ξημερώνει όμως για το σύνολο της Ευρωζώνης με το πέρας του καλοκαιριού και την έλευση του Φθινοπώρου; Όπως σημειώνει το IIF, με την έλευση του Σεπτεμβρίου, νέες εκπλήξεις μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ειδική μνεία κάνει το IIF στις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, από τις οποίες προφανώς και δεν θα υπάρξει καμία σοβαρή μεταβολή στις ευρωπαϊκές πολιτικές που υιοθετούνται στη μάχη κατά της κρίσης χρέους.
Η Ευρωζώνη πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, καταλήγει το IIF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης