Τελευταία Νέα
Διεθνή

Commerzbank: Μην αμφιβάλλετε! Η Γερμανία θα στηρίξει το ευρώ

Commerzbank: Μην αμφιβάλλετε! Η Γερμανία θα στηρίξει το ευρώ
Αισιόδοξη εμφανίζεται η Commerzbank για την πορεία της Ευρωζώνης και για το ίδιο το ευρώ, επισημαίνοντας στην τελευταία έκθεση της ότι “ η Γερμανία δεν θα αφήσει το ευρώ αποτύχει”, επικρίνοντας τους αναλυτές που εκτιμούν το αντίθετο.
Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν είναι “εύκολη υπόθεση” αναφέρει ο αναλυτής Ulrich Leuchtmann της γερμανικής τράπεζας. Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι εδώ, με τη Γερμανία να ηγείται καθώς η ανάπτυξη της φτάνει το 3%, ενώ τα τεράστια χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δεν “αφήνουν” τις οικονομίες τους να ανακάμψουν. Πράγματι, η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία και στην Πορτογαλία δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009.
Για την παραμονή των αδύναμων αυτών χωρών στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει αυτές να θέσουν τις οικονομίες τους σε μια παρατεταμένη λιτότητα, πρόγραμμα το οποίο ποτέ δεν είναι “λαοφιλές”. Οι βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που η οικονομία το έχει ανάγκη εγείρει νέες προκλήσεις γι' αυτές τις οικονομίες.
Αυτή η εξέλιξη θέτει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς καλείται να θέσει υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών σε χώρες που η ανάπτυξη έχει σημαντικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα καλείται να “αποσυμφορήσει” την αγορά ομολόγων, αγοράζοντας τα χρεόγραφα των αδύναμων χωρών. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα που χτυπά στην καρδιά της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν η ΕΚΤ προτίθεται να παίξει αυτό το ρόλο της παρέμβασης στα δημοσιονομικά προβλήματα των εκάστοτε κρατών μελών. Και η ΕΚΤ, δια στόματος του προέδρου της Jean-Claude Trichet, έχει αναφέρει πολλάκις ότι η “νομισματική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανευθυνότητα της κυβέρνησης”, καλώντας τις “ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους στο ακέραιο”.
Ο Leuchtmann, παράλληλα, τάσσεται κατά της εξόδου κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μία χώρα επιστρέφοντας στο εθνικό της νόμισμα είναι πολύ χειρότερα από το να μείνει στη Ζώνη και να υποστεί τα σκληρά προγράμματα λιτότητας. "Οι χώρες έχουν μάθει πλέον ότι υποτίμηση δεν βοηθά την οικονομία", προσθέτοντας ότι τα οφέλη της υποτίμησης τείνουν να περιορίζονται σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού που δημιουργεί η υποτίμηση. "Είναι καλύτερη η αναδιάρθρωση χρέους με το ευρώ, από ότι χωρίς αυτό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Leuchtmann.
Τέλος, ο αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρή κριτική για τη βοήθεια των “απείθαρχων” της ευρωζώνης, όλοι γνωρίζουν τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα. Οι υποστηρικτές του ευρώ στη Γερμανία είναι η πλειονότητα, και αυτό θα οδηγήσει την ηγεσία να στηρίξει τις προσπάθειες της προσαρμογής των αδύναμων χωρών μελών. Εν ολίγοις, η Commerzbank είναι πεπεισμένη ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα τρέχοντα δεινά της, αλλά προειδοποιεί ότι η κρίση δημιουργεί πολλά δύσκολα ζητήματα – τα περισσότερα για τους πολιτικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης