Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura, Credit Suisse: Οι υψηλοί τζίροι Ιανουαρίου στα διεθνή χρηματιστήρια φέρνουν άνοδο

Nomura, Credit Suisse: Οι υψηλοί τζίροι Ιανουαρίου στα διεθνή χρηματιστήρια φέρνουν άνοδο
Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου είχαν θετικά νέα για τα χρηματιστήρια. Παρά τις διορθώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι δείκτες ενίσχυσαν τις θέσεις τους.
Ο Dean Schulberg, αναλυτής μετοχών της Nomura παρατήρησε ότι τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Ασία παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο με αυτό των ΗΠΑ: πολύ υψηλοί τζίροι.
Οι σκεπτικιστές ίσως αντιτείνουν ότι ο τζίρος δε σημαίνει απαραιτήτως και αγορά και αύξηση ζήτησης σε μετοχές και ότι θα έπρεπε ίσως να εξετάσουμε την κεφαλαιοποίηση των μετοχών για να βγάλουμε συμπέρασμα.
Ο Schulberg παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε κεφαλαιοποίηση μετοχών εισηγμένων παρατηρήθηκε στην Ασία ενώ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είδε μικρότερες αυξήσεις σε απόλυτη τιμή, όμως διέκρινε περισσότερες μετοχές που η κεφαλαιοποίησή τους ενισχύθηκε από τα τέλη του 2010 έστω και σε μικρότερο βαθμό.
Αυτό που εντυπωσίασε τον Schulberg, πάντως , ήταν οι υψηλοί τζίροι. “Φαίνεται το φρέσκο χρήμα και πάλι να τρέχει στην αγορά. Η εισροή του ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, πέρασε στην Ασία και τώρα κατευθύνεται προς την Ευρώπη”, τονίζει. Παράλληλα, δε διστάζει να δηλώσει ότι οι τραπεζικοί κλάδοι των χωρών θα ωφεληθούν. Θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ζήτηση. Υπέφεραν, άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα. “Σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόφαση των ηγετών της Ευρώπης για τα πολλά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου”, προειδοποιεί.
Ο Naseer Al-Khudairi, επικεφαλής του trading της Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης προβλέπει ότι τα κέρδη της ελβετικής χρηματαγοράς σύντομα θα φανούν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
“Το εντυπωσιακό είναι ότι παρατηρείται έντονη ζήτηση για μετοχές. Είμαστε αισιόδοξοι για το 2011”, τονίζει ο αναλυτής της Credit Suisse. “Να φανταστείτε ότι εγώ έχω συνηθίσει να εργάζομαι μελετώντας πάντα τις πιθανές απώλειες... Όμως το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για τα χρηματιστήρια”, τονίζει.
Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι ο φετινός Ιανουάριος θα έχει τον υψηλότερο συνολικό τζίρο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης από το 2005.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης