Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το αντίπαλο δέος της λέσχης Bilderberg… η ρωσική Valdai προβλέπει: Θα έχουμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση έως το 2030 – Ποιες κινήσεις κάνουν οι Ρώσοι για να προετοιμαστούν…

tags :
Το αντίπαλο δέος της λέσχης Bilderberg… η ρωσική Valdai προβλέπει: Θα έχουμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση έως το 2030 – Ποιες κινήσεις κάνουν οι Ρώσοι για να προετοιμαστούν…
Άκρως ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι επισημάνσεις που παρουσιάστηκαν από το νεοπαγές think tank της Ρωσίας, Valdai, το οποίο πολλοί εμφανίζουν ως τη ρωσική εκδοχή της λέσχης Bilderberg, για το μέλλον της χώρας και του κόσμου.
Τον Σεπτέμβριο του 2004 η "αφρόκρεμα" της Ρωσίας, πραγματοποίησε μια άτυπη σύνοδο σε θέρετρο της λίμνης Valdai στο Novgorod, όπου συζητήθηκε το μέλλον της Ρωσίας μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Στη σύνοδο συμμετείχαν οι "άριστοι" της ρωσικής κοινωνίας, σε επίπεδο οικονομίας, πολιτικής και δημοσιογραφίας. Μάλιστα, δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2012, παρουσιάστηκαν δύο μελέτες που είχαν συνταχθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας, σε συνεργασίας με το ρωσικό πρακτορείο  ειδήσεων  RIA Novosti.
Το βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων ήταν ότι έως το 2030 θα υπάρχει μια παγκόσμια διακυβέρνηση, γι' αυτό και η Ρωσία θα πρέπει να μετασχηματιστεί ανάλογα ώστε να διεκδικήσει πρωτεύοντα ρόλο μέσα σε αυτό το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί.
Οι οικονομολόγοι, πολιτικοί, εκπρόσωποι της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και επιστήμονες που συμμετείχαν τάχθηκαν υπερ της προσαρμογής της Ρωσίας στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, προοπτική που θα πρέπει να κυοφορήσει μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ρυθμίσεις των θεμάτων ασφαλείας.
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν βασίστηκαν σε κάποιο ακραίο σενάριο, αλλά στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια, οι οποίες και θα προκαλέσουν την ανάγκη να υπάρξει κάποια διακυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την ευημερία παγκοσμίως.
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχόλησε τη "λέσχη" ήταν και οι τιμές ενέργειας. Σύμφωνα με τα ρεαλιστικά σενάρια που παρουσιάστηκαν η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα τρέχοντα επίπεδα, με το καλύτερο σενάριο να θέλει το αργό στα 140 δολάρια και το χειρότερο στα 94 δολάρια. Σε περίπτωση που το πετρέλαιο υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια, τότε είτε θα προμηνύεται κάποια καταστροφή είτε θα έχει προηγηθεί ένα καταστροφικό σενάριο.
Αρκετοί καθηγητές που συμμετείχαν στις συναντήσεις της "λέσχης" επισήμαναν μεταξύ άλλων την προοπτική που θα πρέπει να υποστηρίξουν οι ρωσικές κυβερνήσεις, και δεν είναι άλλη από μία Ευρασιατική Οικονομική Ένωση μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακαστάν η οποία θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Η Ένωση αυτή θα καταστήσει τη Ρωσία ελκυστική στα επενδυτικά και καταθετικά κεφάλαια, τα οποία τώρα προτιμούν τις offshore εταιρείες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα κοινά προγράμματα συνεργασίας σε αυτόν τον οργανισμό, θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ των κρατών - μελών κατά 10-15% κατά τα επόμενα 10 χρόνια, προοπτική που ειδικά για την Ρωσία μεταφράζεται ως ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης 7-8 %  ανά έτος.
Επιπλέον, ένας από τους βασικότερους στόχους των ρωσικών κυβερνήσεων είναι η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία της οικονομίας (modernization). Μπορεί η ρωσική οικονομία να έχει κάνει άλματα από τη στιγμή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές δυσλειτουργίες που καθηλώνουν την ανάπτυξη. Σε περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου μειωθούν σημαντικά, αυτές οι δυσλειτουργίες θα φανούν ξεκάθαρα επηρεάζοντας αρνητικά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα πρέπει η ρωσική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα και με γοργούς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ένας από τους οδηγούς που θα πρέπει να έχει η ρωσική κυβέρνηση είναι ότι οι θεσμικές  μεταρρυθμίσεις πρέπει να εστιάσουν στο δικαστικό και φορολογικό  σύστημα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι το μόνο κράτος που δεν έχει  υπογράψει συμφωνίες για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με υπεράκτιες ζώνες.
Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο θα μπορούσαν να ανακοπούν ή και να κινδυνέψουν σε περίπτωση που μειωθούν σημαντικά οι τιμές ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας θα είναι ελαφρώς μικρότερος από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο. Για την αλλαγή αυτής της εξέλιξης, η ρωσική ηγεσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον βραδύ  ρυθμό  των μεταρρυθμίσεων μέσω της χρήσης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Αυτά είναι η εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών  στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή, όπου οι επενδύσεις σε ορισμένα σχέδια προσανατολισμένα προς την αγορά της Ασίας θα μπορούσαν  να δημιουργήσουν μια οικονομική άνθηση.
Όπως όλα δείχνουν, η ρωσική ηγεσία προετοιμάζει το έδαφος για την δυναμική επάνοδο στην παγκόσμια οικονομία, αποστρεφόμενη το ρόλο μόνο μιας στρατιωτικής υπερδύναμης.
Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τις πάσης φύσεως "λέσχες", think tank και άλλων οργανώσεων να αναμετρούνται στην παγκόσμια αρένα, και αν τελικά οι προβλέψεις της Valdai για μια παγκόσμια διακυβέρνηση έως το 2030 επιβεβαιωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης