Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΠΔΕ: Το φτωχότερο επενδυτικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ... - Μόλις 1,77 δισ. ευρώ αποδεσμεύθηκαν για επενδύσεις από το σύνολο των 6,85 δισ. ευρώ - Άπορος παραμένει ο πυλώνα της ανάπτυξης

ΠΔΕ: Το φτωχότερο επενδυτικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ... - Μόλις 1,77 δισ. ευρώ αποδεσμεύθηκαν για επενδύσεις από το σύνολο των 6,85 δισ. ευρώ - Άπορος παραμένει ο πυλώνα της ανάπτυξης
Δεν είναι μόνο «τσιγκούνικο» αλλά κινδυνεύει και με υπο- χρηματοδότηση. Για το φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ο λόγος, το οποίο εκτός του ότι αποτελεί ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά προγράμματα από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε να παίρνει λεφτά από τα διαρθρωτικά ταμεία, δεν τα δίνει κιόλας…
Από τα 6,85 δις. ευρώ που αποτελεί το συνολικό «πακέτο» των κονδυλίων που έχει στην διάθεση του το οικονομικό επιτελείο φέτος για επενδύσεις, στην αγορά έχουν φθάσει λιγότερα από 2 δις. ευρώ.
Για την ακρίβεια το ποσό που αποδεσμεύτηκε για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων φθάνει στα 1,77 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και αντιστοιχεί στο 26% των συνολικών πόρων.
Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό της άπνοιας που επικρατεί σε αυτό τον τομέα καθώς μετρημένοι στα δάκτυλα είναι οι επιχειρηματίες που συνεχίζουν να καταρτίζουν επενδυτικά πλάνα μέσα στην κρίση.
Για όλους τους υπόλοιπους αυτό που προέχει είναι να βρουν κεφάλαια κίνησης για τις εταιρίες τους ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια επενδυτικά εργαλεία ώστε να ξεπεράσουν τον εφιάλτη της ρευστότητας.
Το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να παράσχει «οξυγόνο» στην αγορά και να βοηθούσε στην επανεκκίνηση της οικονομίας αν εξοφλούσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 6,8 δις. ευρώ που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες ή αν χρησιμοποιούσε τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για αναπτυξιακούς και όχι για άλλους σκοπούς.
Για την ώρα πράττει το αντίθετο. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ότι οι πόροι του ΠΔΕ έγιναν για μία ακόμη φορά θυσία για να μπορέσει να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός. Το οικονομικό επιτελείο κινούμενο στην γνωστή πεπατημένη «ψαλίδισε» τις δαπάνες των επενδύσεων ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα έσοδα και να μην «κινδυνεύσει» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
Κατόπιν τούτου οι δαπάνες για επενδύσεις είναι μειωμένες κατά 1,1 δις. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο των 2,85 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ (σ.σ. απολήψεις από κοινοτικούς πόρους) καταγράφουν οριακή αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ στα 1,73 δις. ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να «πριονίσουν» κι άλλο τις δαπάνες των επενδύσεων αφήνοντας σχεδόν άπορο τον πυλώνα της ανάπτυξης.
Η υποχρηματοδότηση ήταν μία πρακτική που ακολουθούνταν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και από όλες τις κυβερνήσεις άσχετα αν η οικονομία «διψούσε» για το αντίθετο. Πόσο μάλλον μέσα στην κρίση.
Πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γνώρισε μεγάλες δόξες ενώ υπέστη και μεγάλα «κουρέματα». Κανένας προϋπολογισμός από αυτούς που πέρασαν δεν συμβάδισαν οι προβλέψεις για τις επενδυτικές δαπάνες με τα τελικά ποσά των κονδυλίων που διατέθηκαν στην αγορά.
Το 2010 που θεωρητικά ήταν μια χρονιά - «σταθμός» για τις δημόσιες επενδύσεις με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός είχε στην διάθεση του 10,3 δις. ευρώ για αναπτυξιακά έργα, αυτό δεν συνέβη ποτέ και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους επιχειρηματίες ήταν μόνο στα χαρτιά…
Η αναπτυξιακή δυναμική του προγράμματος περιορίστηκε στα 8,436 δις. ευρώ. Από το 2010 και μετά που ή χώρα εισήλθε ακόμη πιο βαθιά στην κρίση οι πόροι για επενδύσεις μειώθηκαν δραστικά. Το 2011 εγκρίθηκαν 7,5 δις. ευρώ τα οποία για τις ανάγκες του ελλείμματος έγιναν 6,890 δις. ευρώ στην πορεία, ενώ το 2012 τα 7,3 δις. ευρώ του ΠΔΕ συρρικνώθηκαν στα 6,114 δις. ευρώ.
Φέτος ο προϋπολογισμός ξεκίνησε έχοντας στην διάθεση του κονδύλια 7 δις. ευρώ και τα οποία έχουν μαζευτεί στα 6,85 δις. ευρώ και δεν αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω να δεν βγουν οι αριθμοί…
Όσο για το 2014 και μετά το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο (που θα αλλάξει ξανά τον Οκτώβριο) προβλέπεται ήδη νέο κούρεμα στα 6,7 δισ. ευρώ και θα είναι το 11ο κατά σειρά από το 2010…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης