Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

JP Morgan: Τα κεφάλαια του ELA δεν είναι ανεξάντλητα για τις ελληνικές τράπεζες – Αν συμβεί ατύχημα όλο το σύστημα κατέρρευσε

JP Morgan: Τα κεφάλαια του ELA δεν είναι ανεξάντλητα για τις ελληνικές τράπεζες  – Αν συμβεί ατύχημα όλο το σύστημα κατέρρευσε
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης μέσω νομισματικών πράξεων σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση τους έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Η δεξαμενή του έκτακτου ταμείου της ΤτΕ, του ELA, δεν είναι απεριόριστη, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τη βιωσιμότητα των προβληματικών τραπεζών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της JP Morgan, η ικανότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΤτΕ, δεν είναι απεριόριστη, καθώς και οι εγγυήσεις που μπορούν να δώσουν είναι συγκεκριμένα. Ήδη έχουν δανειστεί 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ενώ αν υποθέσουμε ότι δίδονται με 50% haircut, τότε οι εγγυήσεις αντιστοιχούν σε περίπου 120 δισ. ευρώ. Δεδομένου του ότι οι τράπεζες έχουν περί τα 250 δισ. ευρώ χορηγήσεις, τότε το μάξιμουμ που μπορεί να δανειστούν είναι 130 δισ. ευρώ. Επομένως, το ποσό που απομένει είναι 60-65 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 40% από τις καταθέσεις τους, οι οποίες ανέρχονταν περί τα 170 δις. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου.
Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί ότι το πραγματικό ποσό που μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να δανειστούν μέσω του ELA μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο, καθώς δεν γίνονται όλα τα δάνεια αποδεκτά από τον μηχανισμό. Η εναλλακτική για τις ελληνικές τράπεζες είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν περισσότερους κρατικούς τίτλους. Ωστόσο, θα το αποδεχτεί αυτό η ΕΚΤ, όταν τα 2/3 του ΔΣ της μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία αύξησης των κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος; Μάλιστα, μία τέτοια προοπτική μπορεί να «κόψει» στην ουσία την ΤτΕ από το σύστημα TARGET2. Εάν όμως διαρραγεί το σύστημα TARGET2, μια μαζική απαίτηση περίπου 644 δις. ευρώ έναντι του Ευρωσυστήματος από την Bundesbank, θα οδηγήσει στη διαπίστωση ότι το σύστημα καταρρέει. Η απαίτηση των πραγματικών υποχρεώσεων οι οποίες φτάνουν στο 25% του γερμανικού ΑΕΠ θα σημάνει και την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου με ανυπολόγιστες συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης