Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κραυγή αγωνίας από τους τραπεζίτες – Καθημερινά φεύγουν 300 εκατ. ευρώ από το σύστημα

Κραυγή αγωνίας από τους τραπεζίτες – Καθημερινά φεύγουν 300 εκατ. ευρώ από το σύστημα
«Καμπανάκι» για τις μαζικές αναλήψεις μετρητών, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες χτυπούν  οι τραπεζίτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, σε καθημερινή βάση το ποσό των χρημάτων που «φεύγει» από το σύστημα με τη μορφή μετρητών ανέρχεται έως και στα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 1,5 δις. ευρώ την εβδομάδα «κάνει φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες, εντείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που ήδη αντιμετωπίζουν.
Μάλιστα οι τραπεζίτες, πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χτυπούν καμπανάκι και προς τους πελάτες τους, προειδοποιώντας τους για το ολοένα και αυξανόμενο κύμα ληστειών.
Ο κίνδυνος από την πρακτική αυτή, όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, είναι ότι ακόμη και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές της, υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να «στραγγίξουν» από μετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τους ίδιους τους πελάτες των τραπεζών, καθώς γίνονται στόχοι ληστείας, με τα κρούσματα να έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα.
Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν κάθε βδομάδα και τις Παρασκευές, είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος. Στη συνέχεια βέβαια, όταν διαπιστώσουν –τις Δευτέρες- ότι η χώρα δεν πτώχευσε, όπως φοβόντουσαν, επιστρέφουν στις τράπεζες τα χρήματα αυτά. Όμως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αυτοί είναι ευάλωτοι σε ληστείες, αλλά και οι τράπεζες στερούνται ρευστότητα.  
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή -αποτέλεσμα της   φημολογίας περί επιστροφής στη δραχμή, και μάλιστα μέσα σε κάποιο  Σαββατοκύριακο- μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα ληστειών, με δεδομένο ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε συμβεί και στα τέλη Μαΐου, όταν ήταν ιδιαίτερα έντονη η φημολογία περί επιστροφής στη δραχμή. Τότε, και προκειμένου να ανασκευάσει το κλίμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος είχε σπεύσει να δηλώσει την Παρασκευή ότι βρίσκει «εντελώς γελοία» την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ. Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ υπενθύμισε και την ύπαρξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει όποια από αυτές αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Οι τραπεζίτες προσθέτουν επίσης ότι  η ανησυχία από την πλευρά των καταθετών θυμίζει τα σκηνικά του Απριλίου και του Μαΐου του 2010, πριν «κλειδώσει» η βοήθεια από την τρόικα. Τότε, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Με τη διαφορά όμως ότι πέρυσι τις εκροές έκαναν κυρίως μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στην Κύπρο, την Ελβετία και σε άλλες χώρες, Τώρα όμως, το κύμα των αναλήψεων αφορά κυρίως μικροκαταθέτες, οι οποίοι «σηκώνουν» τις οικονομίες τους, προκειμένου να φυλάξουν τα χρήματα σπίτι τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή τα χρήματα γίνονται «σκληρό νόμισμα», δηλαδή μετρητά και αποσύρονται από το σύστημα, γεγονός που είναι ακόμη πιο επιζήμιο για τις τράπεζες.

Η γνώμη μας
Η κίνηση της μαζικής ανάληψης μετρητών από φόβο ότι θα «σκάσει» το σύστημα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εφιαλτικής, αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Βέβαια, σε ένα βαθμό, οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες, καθώς η αβεβαιότητα, αλλά και η έλλειψη σοβαρότητας από τους πολιτικούς ανά τον κόσμο, είναι λογικό να προκαλεί φόβο ανάμεσα στους καταθέτες. Όσο δεν προκύπτει κάποια «καθαρή λύση» και οι εξελίξεις γίνονται με μισόλογα και βήματα πίσω, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να «διασφαλιστούν» με τον τρόπο που νομίζουν καλύτερα. Εντούτοις, το να κρύβει κανείς μεγάλα ποσά (δεν μιλάμε για 1.000 ή 2.000 ευρώ) κάτω από το… μαξιλάρι του, όχι μόνο είναι μια επικίνδυνη κίνηση για τον ίδιο και την οικογένεια του, αλλά και ασκεί πίεση στο ήδη ζορισμένο τραπεζικό σύστημα . Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη σύνεση, τόσο από τον τραπεζικό, τον οικονομικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τον κίνδυνο των πράξεων τους αλλά και τις συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν αστόχαστες κινήσεις.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης