Τελευταία Νέα

Χ.Α - περί μερισμάτων: Αναφορές, σχόλια και παρατηρήσεις

tags :
Χ.Α - περί μερισμάτων: Αναφορές, σχόλια και παρατηρήσεις

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ΧΑ ήταν το 2007, όταν από μια συνολική κερδοφορία των 10,5 δις ευρώ οι εισηγμένες μοίρασαν 5,4 δις ευρώ στους μετόχους τους.

Μάλιστα, τα μερίσματα του 2007 είχαν μηδενικό συντελεστή παρακράτησης στα διανεμόμενα κέρδη γεγονός που σημαίνει ότι οι μέτοχοι καρπώθηκαν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από την καθαρή κερδοφορία εκείνης της χρονιάς.


____________

Tου Mάνου Χατζηδάκη

_____________

Στο όχι και τόσο μακρινό 2008, στο ξεκίνημα της κρίσης, ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών που είχαν μοιράσει μέρισμα ήταν 160 και τα μερίσματα που μοιράστηκαν ήταν 2,7 δις ευρώ. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά τα οποία επηρέασαν τόσο την μερισματική πολιτική των εταιριών όσο και την δυνατότητα τους να προβαίνουν σε διανομές μερισμάτων:

  • Η φορολογία των εταιρικών κερδών των εισηγμένων αυξήθηκε από 25% σε 26% και εν συνεχεία σε 29%. Επίσης τα προς διανομή μερίσματα φορολογήθηκαν με 10% ενώ για το 2016 η φορολογία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέβει στο 15% το οποίο μεταφράζεται σε φορολογικό συντελεστή διανεμόμενων κερδών 39,7%. Αν σε αυτό το ποσοστό υπολογιστεί και η επιβάρυνση της κλίμακας του φόρου αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα τότε ο μέτοχος επιβαρύνεται με την υψηλότερη φορολογία στην ιστορία των μερισμάτων στο ΧΑ. Επομένως ένα το κρατούμενο: Για κάθε ένα ευρώ που μοιράζουν οι εταιρίες στο μέτοχο φθάνουν λιγότερα από 60 λεπτά.
  • ___
  • Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε αναδίπλωση πολλές διοικήσεις σε ότι αφορά την μερισματική τους πολιτική. Παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες περιπτώσεις με πολλά μετρητά στο ταμείο οι εταιρίες να μοιράζουν μόνο τα απολύτως αναγκαία κεφάλαια, όσα δηλαδή προβλέπονται ως πρώτο μέρισμα από το νόμο.
  • Οι εταιρίες μπορούν να διανείμουν το 35% των καθαρών κερδών τους μετά την αφαίρεση μόνο του τακτικού αποθεματικού και των κερδών από την εκποίηση μετοχών οι οποίες κατέχονται τουλάχιστον από δεκαετίας και αντιπροσωπεύουν συμμετοχή ανώτερη του 20% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικής τους εταιρείας. Η απόφαση ωστόσο τελεί υπό την αποδοχή της Γενικής Συνέλευσης η οποία μπορεί να αποφασίσει την μη διανομή με πλειοψηφία 65%.
Δύο στα δύο: Ακόμα και μια εταιρία με κέρδη και ανθηρό ταμείο έχει τον τρόπο να μην δώσει μέρισμα.

  • Οι εμπορικές τράπεζες έχουν να μοιράσουν μέρισμα από το 2008. Αρχικά οι προνομιούχες μετοχές αποτελούσαν ένα σημαντικό εμπόδιο αφού ακόμα και αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κερδοφορία θα έπρεπε να εξυπηρετήσουν πρώτα το υψηλό κουπόνι των προνομιούχων μετοχών (8-10% για 4,5 δις ευρώ περίπου) και εν συνεχεία να μοιράσουν μερίσματα.
___

Λόγω του PSI και PSI+, των υψηλών προβλέψεων αλλά και άλλων δυσμενών παραγόντων (αναδιαρθρώσεις, αύξηση ELA) οι τράπεζες δεν κατάφεραν επί οκτώ συνεχόμενες χρήσεις να εμφανίσουν κερδοφορία στο μητρικό σχέδιο ικανή να αποδώσει έστω και κάποιο συμβολικό μέρισμα. Αν και ο αριθμός των τραπεζών είναι μικρός η συνεισφορά τους στα διανεμόμενα μερίσματα ήταν πάντα υψηλή: Σχεδόν το 40% με 50% των συνολικών μερισματικών ροών προέρχεται από τα κέρδη των τραπεζών. 

Το μέρισμα είναι η ανταμοιβή του μετόχου και ειδικά στις περιόδους που διανύουμε η μοναδική ίσως ανταμοιβή αφού πολλές εισηγμένες δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα στο ταμπλό ή απλώς τιμωρούνται στην αποτίμηση τους λόγω του ρίσκου της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο έχουν παράδοση στην συστηματική διανομή μερισμάτων.

Στο χρηματιστήριο η σχετική λίστα παρουσιάζει σταθερά φθίνουσα πορεία λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης