Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Με συμπεριφορά… φυλλοβόλων δέντρων οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του Χ.Α

tags :
Με συμπεριφορά… φυλλοβόλων δέντρων οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του Χ.Α
Η ασάφεια που επικρατεί στο θέμα των τραπεζών αναφορικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ή το ενδεχόμενο άσκησης ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού οδήγησε στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη. Αυτή την φορά όμως οι απώλειες ξεπέρασαν τα συνήθη επίπεδα του 1 – 2% υπογραμμίζοντας εμφατικά την έλλειψη άλλων θετικών εναυσμάτων που θα μπορούσαν να μετριάσουν την πίεση της προσφοράς.

Οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων καθώς οι εμπειρίες πρόσφατων ετών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμών στους εμπλεκόμενους. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η στάση του «πρώτα πουλάμε και μετά ρωτάμε» δεν επιβεβαιώνεται πάντα, καθώς οι τράπεζες έχουν εμφανίσει ξανά αντίστοιχη συμπεριφορά που στην πορεία αναιρέθηκε από τα γεγονότα.

Μοιραία, όσο η εικόνα θα παραμένει θολή η φθινοπωρινή μπόρα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον τραπεζικό κλάδο και οι μετοχές των τραπεζών να έχουν συμπεριφορά… φυλλοβόλων δέντρων. Κατά τα άλλα οι κινήσεις στο μη τραπεζικό ταμπλό περιορίστηκαν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με γνώμονα κυρίως τα αποτελέσματα εξαμήνου.

___________

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εταιριών 15 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου μόλις το 20% των εισηγμένων εταιρών έχουν δημοσιεύσει λογιστική κατάσταση.

Στο σύνολο τα βασικά μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά καθώς ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος 17% (7% χωρίς τα διυλιστήρια), τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι βελτιωμένα κατά 32% (+40% χωρίς τα διυλιστήρια) ενώ το λειτουργικό περιθώριο έχει κερδίσει 182 μονάδες βάσης φθάνοντας το 15,7%.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία, η οριακή τελική γραμμή στους ισολογισμούς των τραπεζών μπορεί να μην είχε σημαντική συνεισφορά στο σύνολο, βοήθησε ωστόσο σε συγκριτική βάση εξαμήνων να μεγεθυνθεί το αποτέλεσμα του περυσινού εξαμήνου κατά 134%.

Εφόσον εξαιρεθούν οι τράπεζες η αύξηση των κερδών προσεγγίζει το 30%, μια αρκετά ικανοποιητική επίδοση προς το παρόν, αφού η συνέχεια αναμένεται να έχει περισσότερες δημοσιεύσεις εταιριών με ζημιογόνα αποτελέσματα.

Επίσης η σχέση κερδοφόρων/ζημιογόνων (68/32) αναμένεται να εξομαλυνθεί έχοντας ως σημείο αναφοράς την περυσινή επίδοση του 52/48 όπου και σημειώθηκε αντιστροφή στην πλειοψηφική τάση των κερδοφόρων εταιριών.

____

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά 3 μηνών μετά το σπάσιμο της συσσώρευσης και βίαιο κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Οι τζίροι επέστρεψαν επιταχύνοντας την καθοδική φορά φέρνοντας γρήγορα τον δείκτη στην πρώτη γραμμή στήριξης που βρίσκεται στις 770 μονάδες.

Στο σημείο αυτό οι ταλαντωτές εισήλθαν για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες τιμών αφού η τελευταία εμφάνιση του φαινομένου είχε παρατηρηθεί τον Ιούνιο του 2016, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε ο Γενικός Δείκτης ήταν ανοδικός και σταθερά πάνω από σήματα αγορών που συντηρήθηκαν μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2017.

Η μεγάλη περίοδος ανόδου είχε δημιουργήσει αρκετούς κερδισμένους και με άνετες τιμές κτήσης –ακόμα και στον τραπεζικό κλάδο- που είχαν περιθώρια εξόδου χωρίς τραυματικές απώλειες για αυτό ίσως και να εξηγείται και η σημαντική αύξηση του τζίρου.

Η πιθανότητα να δούμε μια αντίδραση τεχνικής φύσης είναι αυξημένη κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις που πιθανόν θα ξαναφέρει το Γενικό Δείκτη κοντά στις 800 μονάδες αποφορτίζοντας την έντονα πωλησιακή εικόνα της αγοράς. Ωστόσο θα αναμέναμε περισσότερες πληροφορίες από τα “καύσιμα” αυτής της αντίδρασης (νέα, τζίροι κλπ) ώστε να την αξιολογήσουμε ως προς την βιωσιμότητα της.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης