Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (21/7)

tags :
Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (21/7)
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ: Οίκοι υπάρχουν πολλοί, Citi όμως μόνο μία: Στο 0,70% από 0,30% πριν από έναν μήνα αναβαθμίζει η Citi την πρόβλεψή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος. 

ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ αλλά έχουμε δρόμο: Με σταθερό ρυθμό συνεχίζεται η διαδικασία απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) με την Τράπεζα της Ελλάδας να υποβάλλει αίτημα για περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 40,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.



  • Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ELA υποχώρησε κατά 2,8 δισ. ευρώ.
  • Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015
  • όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.
  • Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε
  • με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΞΥΛΚ (ΙΝΤΕRWOOD): ΧΡΗΣΗ 2016 (ΑΠΑΝΤΗΣΗ)

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 27,9 εκατ, ευρώ έναντι 25,4 εκατ. το 2015

ΚΕΡΔΗ: 88 χιλ. ευρώ από ζημίες 0,4 εκατ. ευρώ…

ΕΒΙΤDA: 2,13 εκατ. από 1,64 εκατ. ευρώ…

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 12 εκατ. από 11,9 εκατ. ευρώ…

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 29,8 εκατ. ευρώ από 27,8 εκατ. ευρώ..

ΤΑΜΕΙΟ: 0,5 εκατ. ευρώ από 0,6 εκατ.ευρώ…

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 109 ατόμων (107 το 2015)…

ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 3,5 εκατ. ευρώ…

ΧΑΜ – ΥΨΗΛΟ 2017: 0,0600 και 0,0960

ΤΙΜΗ 31.12.2016: 0,0610 ευρώ…

P/BV: 0,29

P/E: 40

NET DEBT/EBITDA: 13,8

EV/EBITDA: 15

………………..

  • Μη-Ορθολογικός Επενδυτής (Noise trader)
Noise trader είναι ο επενδυτής ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις για αγορά ή πώληση μετοχώνχωρίς τη χρήση των θεμελιωδών δεδομένων. Οι επενδυτές αυτοί ακολουθούν αγελαία συμπεριφορά και υπεραντιδρούν σε καλά ή άσχημα γεγονότα.

Η παρουσία των noise traders στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μπορεί να προκαλέσει αποκλίσεις από τα αναμενόμενα επίπεδα τιμών, ακόμη κι αν όλοι οι υπόλοιποι traders είναι ορθολογικοί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη κι εάν ένας επαγγελματίας διαχειριστής κεφαλαίων έχει εντοπίσει μία περίπτωση μη ορθολογικής αποτίμησης, πριν αποφασίσει να την εκμεταλλευτεί θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τους noise traders.

Η συμπεριφορική χρηματοοικονομική θεωρεί και την τεχνική ανάλυση κομμάτι του noise trading, διότι βασίζεται σε τεχνικές και δείκτες που δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη δεδομένα μιας εταιρίας.

  • Η άνοδος τελείωσε; Όχι ακόμα…
Αυτό που τελείωσε ήταν το εύκολο κέρδος. Από εδώ και πέρα θέλει πολύ μελέτη και πολύ προσοχή, η άνοδος δεν θα είναι για όλους. Επειδή ακριβώς το χρήμα που μπαίνει στην αγορά είναι κυρίως «θεσμικό» οι αποτιμήσεις πλέον παίζουν μεγάλο ρόλο.

  • Τα ΡΕ είναι «τσιμπημένα» και η προοπτική μείωσης τους ώστε να παραμείνουν ελκυστικά δεν είναι παντού η ίδια.
  • Προσοχή χρειάζεται επίσης διότι πληθαίνουν τα φαινόμενα πώλησης μετοχών από τους βασικούς μετόχους.
ΤΙΤΑΝ(Κ)-απάντηση: Η τελευταία έκθεση ήταν αυτή της Eurobank Eq., αν δεν απατώμεθα που εν ολίγοις ανέφερε ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2017, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2017 για τον Τιτάνα, οι προοπτικές για τις δραστηριότητες του ομίλου στα επόμενα τρίμηνα παραμένουν θετικές….

  • Κυρίως λόγω της αναμενόμενης ισχυρής απόδοσης από την αγορά των ΗΠΑ αναφέρει σε έκθεσή της για την εισηγμένη η Eurobank Equities στην οποία δίνει τιμή-στόχο 24,6000 ευρώ και σύσταση «ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ».
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-απάντηση: Με υποχρεώσεις 3 δισ. ευρώ, με το Κατάρ (εκεί έχει τα δύο τρίτα του ανεκτέλεστου…), με τόσα προβλήματα κ.λπ κ.λπ ας την πάνε όπου θέλουν την μετοχή… Άποψη δεν μπορούμε να εκφέρουμε, ό,τι γράφει το ταμπλό… Μακάρι να την πάνε πέντε ευρώ, που λέει ο λόγος…ΤΕΧΝΙΚΑ κοιτάζει προς τα 2,1000 ευρώ, καιρού επιτρέποντος…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Ο ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ @854,54 ξεκίνησε τον Ιούλιο από τις 823,74 μονάδες… Ο ΔΤΡ  @1122,61 ξεκίνησε τον Ιούλιο από τις 1040,23 μονάδες…Ο 25άρης@ 2217,70 από τις 2153,01 και ο MIDCAP20@1190 από τις 1091,73 μονάδες.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ – ΙΟΒΕ/ΟΛΘ: Αύξηση του ΑΕΠ ως και κατά 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της επόμενης δεκαετίας υπολογίζεται ότι προκύπτει από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού…

  • Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 37 με 49 χιλ. ανθρωποέτη εργασίας κατά το διάστημα 2017-2026, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιδράσεων επικεντρώνεται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν 31 με 41 χιλ. ανθρωποέτη εργασίας την επόμενη δεκαετία, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του OΛΘ.

  • Στη μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Οικονομικές επιδράσεις από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης», τονίζεται η σημασία του Λιμένα Θεσσαλονίκης τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧ: Όπως στην bear market δεν μπορεί κάποιος να βρει τον πάτο έτσι και σε μία ανοδική μεσοπρόθεσμα αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η κορυφή.

  • Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ερχόμαστε από μία 8ετή σχεδόν πτωτική φάση της οικονομίας
  • Ενώ για πρώτη φορά φαίνεται στον ορίζοντα ότι πάμε να λύσουμε το μακροπρόθεσμο θέμα χρέος… έστω και με υποσχετική αλλά πλέον συμφωνημένη.
  • Ίσως είναι και το πιο σημαντικό γεγονός σε περίπτωση που επαληθευτεί.
  • Φυσικά, έχοντας δει πολλά τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να έχουμε την προσοχή μας σε εγρήγορση.
  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα η αγορά θα δίνει ευκαιρίες για να μπει κάποιος μεσοπρόθεσμα σε κάποιες διορθώσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης