Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΚΑΡΑΤΖΗ: Αδικεί τον εαυτό της και αδικείται στο ταμπλό…, με ΔΔΜ 0,15 και μονοψήψιο p/e

tags :
ΚΑΡΑΤΖΗ: Αδικεί τον εαυτό της και αδικείται στο ταμπλό…, με ΔΔΜ 0,15 και μονοψήψιο p/e
ΚΑΡΑΤΖΗ: Αδικεί τον εαυτό της και αδικείται στο ταμπλό…Η αποτίμησή της είναι πραγματικά… ανέκδοτο…

Πόσο μάλλον όταν διαβάζουμε αποτιμήσεις υποδεεστέρων (έως και πολύ…) εταιρειών και ομίλων με διπλές και τριπλές κεφαλαιοποιήσεις (χωρίς αυτό να αποτελεί αιτιολογία για άνοδο, καθότι φέρνουν προς το “Fake”).

Αποτιμάται σε 62,24 εκατ. ευρώ στη τιμή των 4,2400 ευρώ μετά το χθεσινό της +3,4% με…470 κομμάτια.

Στο +1% εφέτος με κίνηση στο εύρος των 3,9000 με 4,2400(χθες) ευρώ, με μέσο όρο 4,1300 και με μόλις 45553 τεμάχια (μέσος όρος: 1750 τμχ, ενώ σε 10 συνεδριάσεις δεν άνοιξε ουσιαστικά ή τυπικά)… Με άνοδο 80% στην 10ετία και +117% στην 5ετία…

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή υλικών συσκευασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στον τουρισμό και σχετικά πρόσφατα και στην ενέργεια. Ουσιαστικά ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε τρεις τομείς αιχμής (συσκευασία αγροτικών προϊόντων, τουρισμός, ενέργεια), στους οποίους αναμένεται να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των 2 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως (90% εξαγωγές!!!) στην παραγωγή υλικών συσκευασίας αγροτικών, κτηνοτροφικών και άλλων συναφών προϊόντων (π.χ. Δίχτυα Οικοδομών, Ασφάλειας και Έργων Οδοποιίας, Σκίαση, Κηπουρική, Σπορ και Περίφραξη, Συσκευασία Χριστουγεννιάτικων Δέντρων). Διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο, στην Λάρισα και στην Γερμανία (Mesh Pack) συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 30.000 τόνων. Μάλιστα, εντός του 2012, ολοκληρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της θυγατρικής στην Γερμανία, που αφορά βιομηχανοστάσιο και αποθηκευτικό χώρο συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., συνολικού ύψους €2,3 εκ., το οποίο επιδοτήθηκε κατά 30% από το γερμανικό δημόσιο. Επιπλέον, από το 2011 ο όμιλος ελέγχει το 80% της Croppy Solutions, η οποία εδρεύει στην Ισπανία και από το 2014 το 49% μίας εμπορικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Το 2012, ο όμιλος πούλησε την μονάδα που διέθετε στις ΗΠΑ, η οποία ήταν χαμηλής αποδοτικότητας και ενείχε συναλλαγματικό ρίσκο, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην Ευρώπη, ενώ επιχειρεί νέα ανοίγματα στην Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτά τα πλαίσια, η εταιρεία ολοκλήρωσε εντός του 2013, επιδοτούμενη επένδυση ύψους €3 εκ., ενώ το 2015 ολοκληρώθηκε και νέα επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους €2,5 εκ. στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, η οποία αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα κατά 15% περίπου.

Όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο, η εταιρεία ελέγχει το πολυτελές τουριστικό θέρετρο 5 αστέρων, Nana Beach (www.nanabeach.gr), το οποίο βρίσκεται στην Χερσόνησο Ηρακλείου και εκτείνεται σε παραθαλάσσια έκταση 61 στρεμμάτων, με δομημένη επιφάνεια 16.800 τ.μ. Η μονάδα λειτουργεί με το σύστημα all inclusive και διαθέτει 1.500 κλίνες εντός 60 δωματίων και 440 bungalows, 2 εστιατόρια, 4 ταβέρνες, καφετέρια, night club και άλλες εγκαταστάσεις (εκτιμώμενη τρέχουσα αξία άνω των €60 εκ., στα βιβλία €43 εκ.). Δίπλα στο ξενοδοχείο, ο όμιλος απέκτησε το 2012, 25 στρέμματα πρώτα στην θάλασσα, έναντι €3,1 εκ.

http://www.e-travelnews.gr/wp-content/uploads/2014/08/NANA1.jpg

Αναφορικά με τον κλάδο ενέργειας, η εταιρεία διαθέτει σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα  ισχύος 240 KW στο εργοστάσιό της στο Ηράκλειο, 1 MW στο εργοστάσιό της στην Λάρισα, 5 MW σε μισθωμένη έκταση στην Βοιωτία, 5,5 MW στην Κατερίνη και άλλα 2 MW στην Θήβα, ενώ το 2013 προστέθηκαν ακόμα 600 KW στα Επτάνησα, ανεβάζοντας την συνολική ισχύ στα 14,3 MW 


ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Στο βασικό τομέα της συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, οι τάσεις παραμένουν παγκοσμίως ανοδικές και ο όμιλος ξεκίνησε από το 2012, την επέκτασή του και στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ απέκτησε την πλειοψηφία (80%, καθώς το υπόλοιπο 20% ελέγχεται από τον ισπανό διευθύνοντα σύμβουλο) της θυγατρικής Croppy Solutions στην Ισπανία, μια πολλά υποσχόμενη αγορά. Παράλληλα, ενίσχυσε την γερμανική του θυγατρική, μέσω νέας σημαντικής επένδυσης (€2,3 εκ.), ενώ στις αρχές του 2014 επέκτεινε την παρουσία του και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω κοινοπραξίας. Επιπλέον στις αρχές του 2015 ολοκληρώθηκε και η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για την ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, συνολική επένδυση ύψους €2,5 εκ., η οποία θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα στα δίχτυα συσκευασίας κατά 15%. Ο εν λόγω κλάδος αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του ομίλου τα επόμενα έτη.

Όσον αφορά στον ξενοδοχειακό τομέα, η Κρήτη αποτελεί έναν παραδοσιακά σταθερό τουριστικό προορισμό. Οι προβλέψεις για αυξημένη τουριστική κίνηση και το 2017, κυρίως από Δυτική Ευρώπη και Ισραήλ, διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για τον κλάδο. Να σημειωθεί ότι από το 2011 η εταιρεία έχει σταματήσει να προσφέρει φτηνά πακέτα διαμονής, στην προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τους φτηνούς tour operators. Επιπλέον, στα τέλη του 2012, αναβαθμίστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως η ξενοδοχειακή μονάδα.

ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Η ομώνυμη οικογένεια ελέγχει το 83% και έχει εκφράσει άτυπα την επιθυμία της για αύξηση του free float, αλλά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.


Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, έχουμε μία συνολική εσωτερική αξία της τάξης των €8/μετ., δηλαδή ένας εξαιρετικά κερδοφόρος υγιής εξαγωγικός όμιλος διαπραγματεύεται με  discount της τάξης του 65% (!!!).


Συνοψίζοντας, με κεφαλαιοποίηση 62 εκατ.ευρώ αγοράζουμε μία αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, κορυφαία στο αντικείμενό της παγκοσμίως, με πολύ καλές προοπτικές κερδοφορίας, υγιέστατη χρηματοοικονομική διάρθρωση, με σημαντικής αξίας πάγια και καθαρή θέση 106 εκατ. Συνεπώς η μετοχή είναι ελκυστικότατα αποτιμημένη, τόσο από πλευράς κερδοφορίας (Ρ/Ε εκτιμώμενο 2016: 7), όσο σαν αξία (P/BV: 0,58) και με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης στο υγιέστατο 0,15(!)*
 
*[δάνεια 35,3 εκατ., ταμείο 19 εκατ. και ίδια κεφάλαια 106 εκατ.]


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης